• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Motiváció fizetéscsökkentéssel

Lapszemle 2022.10.05 Forrás: magyarhang.hu
Motiváció fizetéscsökkentéssel

Nem tudható, hogy a kormány kísérletezik, vagy megalapozza ezeket a döntéseket.

Számos „vallomásos” elemet tartalmaznak a Belügyminisztérium a Medicalonline és Népszava által megszellőztetett reformtervei az állami egészségügyi ellátással kapcsolatban. Az például felér egy beismeréssel, hogy a jövőben a kórházban fekvő betegek meghatalmazhatnának egy tetszőleges személyt, aki látogatási időn kívül is segíthet az ápolásukban. Akinek volt dolga kórházban mostanában, az „okos fejével biccent, nem remél”. A segítő hozzátartozó már most is része a kórházi túlélőcsomagnak, akárcsak a házi koszt és az otthonról bevitt wc papír. Hasonló a helyzet ahhoz, mint amikor nemrég havi nyolcezer forint szülői hozzájárulást kért egy jó nevű állami gimnázium, hogy ki tudja fizetni a tanárok pluszmunkáját - áll a magyarhang.hu véleménycikkében.

Szintén kiderül a reformtervekből, hogy a minisztérium szerint mégsem volt jó ötlet egységesen megemelni az orvosok fizetését két évvel ezelőtt, ezért elmozdulnának a teljesítménybérezés felé. A részletek még váratnak magukra, ám a tervek szerin nem csak fizetésemelés járhatna a jövőben, minősítéstől függően, hanem fizetéscsökkentés is, mégpedig 20 százalékos. Az elképzelést persze már most torpedózza a Magyar Orvosi Kamara. Másra egy érdekvédelmi szervezettől nem is igen lehetett számítani.

A teljesítmény értékelésére valamilyen formában valóban szükség van az egészségügyben. Ahogy máshol, itt is érdemes arra motiválni a munkavállalókat, hogy többet és jobban dolgozzanak. De mindezt már akkor sejthették a döntéshozók, amikor megállapodtak az orvosokkal a béremelésről. És most, a mélyülő válság időszakában összeütközést készülnek vállalni, hogy az egyik legnagyobb lobbierővel rendelkező ágazattal kötött korábbi megállapodást átrajzolják. Ahogy az orvosbéremelés idején, úgy most sem lehet tudni, készül-e hatástanulmány, melyek azok a döntéselőkészítő anyagok, szakmai vélemények, amely alapján a kormány úgy véli, érdemes felvállalnia azokat konfliktusokat, amelyek egy ilyen lépésből fakadnak. Nem tudható, hogy a kormány kísérletezik, vagy megalapozza ezeket a döntéseket.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink