• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Munka mellé is járhat gyed, de elveszíthetik felmondási védelmüket is

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

A nők részmunkaidőben, vagy teljes munkaidőben is visszamehetnek dolgozni.

A gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. A szülők döntése alapján azonban bizonyos ellátások igénybevételére az apák is jogosultak lehetnek, és ezáltal jogosultságot szerezhetnek munkáltatóik számára adókedvezmény igénybevételére is. Egyesek szerint az új Munka törvénykönyve szerint a kismama kirúghatóvá válhat, hogyha az anyuka már nincsen fizetés nélküli szabadságon, de a gyermek még nem múlt el 3 éves, akkor már nem élvez abszolút felmondási védelmet a korábbiakkal ellentétben – olvasható a Világgazdaság – online oldalán.

A január 1-jén hatályba lépett gyed extra óriási lehetőség az édesanyáknak, hiszen nem kell választaniuk a gyermekvállalás és a munka között – húzta alá a Fidesz alelnöke. Pelczné Gáll Ildikó szerint a gyed extrával erősödhet a kedvező trend, tovább emelkedhet a női foglalkoztattak 1 millió 825 ezres száma. A gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után, a nők részmunkaidőben, vagy teljes munkaidőben is visszamehetnek dolgozni. Testvér születése esetén (az új jogszabályok a 2014. január elseje után született gyerekekre vonatkoznak) a korábbi ellátások megmaradnak, így például egy időben két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek.

Az az anyuka, aki korábban minimálbéren volt foglalkoztatva és másfél éves gyermeke mellé vállal még egy gyermeket, a gyed extrával 1,85 millió forinttal több juttatást kap a gyereknevelés idejére. Ha a meglévő két mellé harmadikat vállal, összesen 2,35 millió forinttal magasabb támogatásra számíthat, mint korábban. Az az édesanya, aki garantált bérminimumot keresett, a másik gyermek vállalása esetén 2 millióval, harmadik gyermek vállalása esetén 2,65 millió forinttal több juttatást kaphat. A gyed extra duplajuttatás esetén az átlagkeresetűek esetében havonta 86 ezer és 130 ezer forint közötti többlet juttatás marad a családoknál.

Tavaly a nők 54%-a 30 évesen vagy később vállalta első gyermekét, a kormány arra ösztönözne, hogy az első gyerek megszülését előbbre hozzák az anyukák. A kabinet szerint az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.

Az MSZP-s Varga László és Pál Béla írásbeli kérdésekben többek között azt is firtatta, hogy az anyasági ellátásoknak nevezett adókedvezményt igénybe vehetik-e az apukák is. Varga Mihály erre azt válaszolta, hogy a gyed extra bevezetésével mintegy 20 ezer nő térhet vissza a munkaerőpiacra, aki otthon neveli a gyermekét térhet. A nemzetgazdasági miniszter az adókedvezmény kiterjesztése elsősorban az anyák foglalkoztatáshoz nyújthat segítséget. A szülők döntése alapján azonban bizonyos ellátások igénybevételére az apák is jogosultak lehetnek, és ezáltal jogosultságot szerezhetnek munkáltatóik számára adókedvezmény igénybevételére is. 2013-tól az apák is kaphatnak évi 2 nap pótszabadságot minden egyes gyermekük után.

További részletek a Világgazdaság – online oldalán olvashatók