• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Örök kérdés: terjed-e fertőzéssel a rák?

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a rákos daganatok 15 százalékánál bizonyítható a víruseredet.

Ez a szám a becslések szerint jóval magasabb lehet, hiszen a daganatok egy jelentős részének közvetlen kiváltóját ma sem ismerjük, s az eddigi adatok alapján nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy újabb kórokozók daganatkeltő hatását is igazolják – írja cikkének elején B. Papp László az mno.hu portálján.

Már száz évvel ezelőtt is gyanakodtak arra, hogy egyes kórokozóknak szerepük lehet a rák kialakulásában. A feltételezést állatkísérletekkel igyekeztek igazolni: bizonyítékul az szolgált, amikor laboratóriumi körülmények között különféle kórokozókkal mesterségesen sikerült daganatot kifejleszteni például szárnyasokban vagy egerekben, illetve azt egyik állatból át tudták vinni egy másikba. Az emberi betegségekben ugyanakkor évtizedeken át nem sikerült összefüggést találni, mígnem a hatvanas években fel nem fedezték az Epstein–Barr-vírus (EBV) és egy rosszindulatú betegség, a Burkitt-féle limfóma, az egyik típusú nyirokmirigy-daganat közötti összefüggést – vázol fel tömör tudománytörténetet prof. dr. Schaff Zsuzsa akadémikus, a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézetének professzora.

Az első vizsgálatokat követően egyéb vírusok, így a hepatitisvírusok, majd humán papillomavírusok daganatkeltő szerepét igazolták. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a rákos daganatok 15 százalékánál bizonyítható a víruseredet, további 5 százalékban pedig másféle kórokozó ágens (például baktérium) áll a háttérben – emeli ki a cikkíró, hozzátéve azt is, arányaiban ennél több rákbetegség oka is lehet rákkeltő vírus, hiszen a daganatok egy jelentős részének közvetlen kiváltóját ma sem ismerjük, s az eddigi adatok alapján nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy újabb kórokozók daganatkeltő hatását is igazolják.

A daganatkeltő vírusok közül a legismertebbek között vannak a hepatitisvírusok, amelyek közül a hepatitis B- és C-vírusnak ismert a daganatkeltő hatása. A hepatitis B-vírusfertőzés a világ egyes területein, például Afrikában és Kínában igen gyakori. A hepatitis B-vírus elsősorban vérrel és vérkészítményekkel terjedhet, ezért szűrik a nyolcvanas évek közepe óta a véradókat. A kór ritkábban szexuális úton fertőz, Afrikában pedig elsősorban a fertőzött anyáról szülés közben terjed az újszülöttre a betegség. A hepatitis B az esetek többségében ugyan gyógyítható, ám a fertőzés újszülötteknél 90 százalékban, felnőtteknél 10 százalékban krónikussá válik.

A hepatitis C-fertőzés ellen nincs védőoltás. Ez a betegség is leginkább vérrel és szövetnedvekkel terjed, s ugyan a fertőzöttek mintegy 20 százaléka néhány hónapon belül meggyógyul, a kór az esetek többségében krónikus májgyulladásba torkollik, amelyről előfordulhat, hogy az érintett csak évtizedek elteltével szerez tudomást, amikor már májcirrózis, esetleg májrák alakult ki. A vírus tehát mintegy 80 százalékban krónikus májgyulladást, illetve cirrózist okozhat, melynek talaján ugyancsak májrák alakulhat ki. A hepatitis C elleni védőoltás kifejlesztése azért nagy kihívás, mert a vírus genetikai anyaga igen változékony, számos mutáns létezik, és az egyik változat ellen kifejlesztett védőanyag nem óv meg egy másik típusú kórokozótól.

További részletek az mno.hu és a Rákgyógyítás.hu portálon olvashatók.