• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Nagy adagban akár halálos is lehet” - az okosdrogokról

Lapszemle 2024.02.06 Forrás: rtl.hu
„Nagy adagban akár halálos is lehet” - az okosdrogokról

A toxikológia egyik alaptétele, hogy a dózis teszi a mérget, bizonyos szereknél a terápiás és a toxikus adag között nagyon kicsi az átmenet.

Tartós alváshiánnyal, mentális és fizikai túlterheltséggel küzdve könnyen észrevehetjük magunkon kommunikációnk és teljesítményünk romlását. Amikor tartalékaink elfogynak, igyekszünk máshonnan pótolni erőforrásainkat. Sokan ilyenkor nyúlnak az ún. „smart drug”-okhoz – azaz okos- vagy intelligens drogokhoz. Mire jók, és milyen veszélyekkel járnak ezek a szerek? - kérdezte az rtl.hu Zacher Gábor toxikológust.

„Smart drug” alatt azokat az akár természetben előforduló anyagokat, akár mesterségesen előállított vegyületeket értjük, amelyek valamilyen központi idegrendszeri hatással bírnak, ezáltal javul a koncentrációképességünk, odafigyelésünk és memóriánk. Azt viszont már az elején fontos leszögezni, hogy ezek nem csodaszerek. Azzal is számolnunk kell, hogy bizonyos szerek nem a veszélytelen kategóriába tartoznak. A szakember arra figyelmeztet: „A toxikológia egyik alaptétele, hogy a dózis teszi a mérget, vagyis számtalan szer terápiás adagban gyógyszer, nagy adagban azonban akár halálos is lehet. Sőt azt is meg kell említeni, hogy bizonyos szereknél a terápiás és a toxikus adag között nagyon kicsi az átmenet.

Ha azt a kérdést tesszük fel magunknak, miért terjedt el ennyire az okosdrogok használata napjainkban, csak meg kell néznünk a bennünket körülvevő világot. Zacher doktor szerint olyan teljesítménykényszerben élünk, amelyhez nehéz alkalmazkodni.

„Ebben nem csak a fiatalok érintettek. Nézzünk meg egy multicégnél dolgozó középvezető munkatársat, akinek a főnöke másnapra kéri az asztalára a kimutatásokat vagy az egyórás prezentációt angolul több ország partnerei számára, és ezt az illetőnek azonnal formába kell öntenie, amitől akár az állása, a jövője is függhet” – magyarázza a toxikológus. Számos munkakörben gyakori az éjszakázás, a túlmunka, és eközben az illető életének egyéb területein is meg kellene felelnie, partnerével, gyermekeivel is szeretne két értelmes szót váltani. Ilyen esetekben gyakran néznek utána az interneten, hogy hogyan tudnak jobban fókuszálni - teszi hozzá.

Minden területre más szer érhető el - erről a teljes cikkben olvashat