• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagy átalakulás előtt - Mit lépnek a magánszolgáltatók?

Lapszemle 2020.10.08 Forrás: portfolio.hu
Nagy átalakulás előtt - Mit lépnek a magánszolgáltatók?

A ma is rögzített kivételek mellett várhatóan további szakmák (például gyermekgyógyászat) kerülnek ki a kizárólagossággal érintett körből.

A rendkívül rövid idő alatt megszavazott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény (a béremeléssel és a hálapénz büntethetőségével párhuzamosan) nagyon komoly változásokat indukálhat az egészségügyben, mind az állami-, mind pedig a magánszektorban. Bár még nagyon fontos részletszabályok hiányoznak a várható folyamatok pontos megítéléséhez, arra kértük a legnagyobb hazai magánszolgáltatók vezetőit, mondjanak véleményt az új lépésekről. Többen is előrevetítették, hogy a másodállás engedélyhez történő kötése az állam szempontjából még visszafelé is elsülhet, ugyanis bizonyos szakmák eltűnhetnek az állami rendelésekből, de közben a magánellátóknak is nehéz lesz megtartani az állami ellátásban komplex beavatkozásokat ellátó szakembereket. Nem kizárt, hogy a magánszektorban is beindul egy béremelés, amely lecsapódik a vizsgálati díjakban is, írja a Portfolio

A lap érdeklődésére Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapítója kifejtette, hogy jelenleg is tanulmányozzák a törvényt. Leszögezte ugyanakkor, hogy a jogszabály megítéléséhez meg kell várni a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletek megjelenését. Ezek ismerete nélkül nem lehet megalapozott véleményt alkotni - mondta a főigazgató, aki szerint ebben a nagyon szenzitív helyzetben csak az összes ismeret fényében érdemes értékelni a jogszabályokat.

Kirschner András alapító-ügyvezető a Portfolio-nak nyilatkozva üdvözölte az orvosi bérek emelését és egyúttal jelezte: várja, hogy a szakdolgozói béreket is rakja rendbe az ágazat vezetése. (Történelmi bérrendezés a magánellátó szemszögéből)

Az orvosok röghöz kötése érhető, de szerintem káros.

"Mindenesetre minden orvosnak szabad döntése van, hogy hibrid modellben, lényegesen többet keresve dolgozik és nem változtat a jogállásán, vagy egy helyről tud csak pénzt keresni és ekkor aláírja az új, sok korlátozást tartalmazó jogállást" - ismertette. Szerinte a korlátozás a lakás rendelőket és az illegálisan, számla nélkül rendelő orvosokat hozza előnybe.

Lancz Róbert, a Doktor24 vezérigazgatójának előzetesen az a véleménye, hogy a nagy méretű, tőkeerős, integrált magánszolgáltatók előnyösebb helyzetbe kerülhetnek a piacon a kisebb versenytársaikhoz képest, a várt konszolidáció felgyorsulhat.

"A Doktor24 már eddig is és most az új az állami feltételrendszerhez képest is versenyképes és hiteles ajánlatot és életpályát tud kínálni a legkiválóbb orvosoknak is. A biztonságos üzemméretéből és stabil ügyfélkörből adódóan csoportunk képes úgy alakítani az üzleti modelljét, hogy abban a rugalmatlan elemek (beleértve a teljes munkaidőben alkalmazandó orvosok teljes költségét) arányát növelje" - jelezte.

A legjobb orvosok a kisebb magánrendelőkből a nagy centrumok felé tartanak majd, felértékelődik a nagy magán egészségcentrumok és a szakmai kiválósági központok jelentősége, amilyen a Doktor24 is, ahol a betegforgalom magas állandó költségű, főállású szakorvosokat is képes biztonságosan foglalkoztatni - fejtette ki.

Arra is számítanak, hogy a ma is rögzített kivételek mellett várhatóan további szakmák (például gyermekgyógyászat) kerülnek ki a kizárólagossággal érintett körből, amely a munkaerőhiánnyal leginkább sújtott, vagy komoly kórházi hátteret igénylő szakmák képviselőit nem állítja ilyen döntés elé.

Legolvasottabb cikkeink