• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagy fejlesztések várhatók a mentőknél

Lapszemle Forrás: baon.hu - veol.hu

Jól mérhető fejlődés várható a következő másfél évben uniós pénzből a mentőknél.

Tizenegy milliárd forintot költhet fejlesztésre az Országos Mentőszolgálat. Hatvan mentőállomás, köztük a bajai újulhat meg, Jánoshalmán pedig új állomás jön létre. Utóbbi helyen két új mentőautóval nő a szolgálat kapacitása – jelentette be szerdán dr. Zentai Attila, az OMSZ régiós orvosigazgatója bajai tájékoztatóján. Mint mondta: Bács-Kiskun megyében jelenleg éves átlagban nem éri el a 70%-ot azok aránya, akikhez 15 percen belül kiérkezhetnek a mentők. Ezt országos átlagban 90% fölé kívánják növelni, az új állomások egyúttal a kapacitások növekedésével járnak, összesen 200 új, korszerű eszközökkel felszerelt mentőautót vásárolnak – írja Petőfi Népe – online.

Az állomásokat elektronikus garázs- és kerti kapukkal szerelik fel, az épületeket szigetelik, korszerűsítik a nyílászárókat és a fűtési rendszereket, így például napkollektorokkal látják el az épületeket. Szakmai képzésekre, az oktatás tárgyi feltételeinek javítására is költenek, így például a képzést segítő, életszerű helyzetek szimulációjára alkalmas központok létrehozására, ilyen lesz a régióban a szegedi – tette hozzá dr. Zentai Attila.

A témáról a veol.hu portálja így ír: Az országban négy helyszínen hoznak létre szimulációs központot, a három orvosegyetemi város mellett Székesfehérváron is. A sürgősségi ellátás fejlesztésére a projekt keretében országos viszonylatban 11 milliárd forintot fordítanak. Ebből hálózatbővítés keretében 22 új mentőállomást építenek, 60 már meglévő állomást korszerűsítenek, és 200 új mentőautót szereznek be. Ezek közül 44-el az új mentőállomásokat szerelik fel, a többit pedig a felújítandók között osztják el, ennek célja a gépjárműpark megújítása.

A sürgősségi ellátás fejlesztési projekt keretében a veszprémi mentőállomást is fejlesztik, ahol befejezik a korábban elkezdett épületszigetelést, és napkollektorokat helyeznek fel. A garázsokra felkerül a még hiányzó két szekcionált kapu, valamint kicserélik a leromlott térburkolatot.

Mind a veszprémi, mind a várpalotai beruházásnál jelenleg zajlik a közbeszerzés, ezért az egyes felújítások konkrét költségei még nem publikusak. Az adminisztratív előkészítés lezárulta után a munkálatok még az idei év végén elkezdődnek – közölte Kisanyik Tímea, a projekt kommunikációs csoportvezetője.