• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyon kevés az ingyenes mentálhigiénés tanácsadás

Lapszemle 2023.07.08 Forrás: Népszava Online
Nagyon kevés az ingyenes mentálhigiénés tanácsadás

Ha egy családban valamilyen trauma történik – súlyos betegség, válás, haláleset –, jó eséllyel nem kapni segítséget a feldolgozásához.

Nincs olyan szülő, aki azt szeretné, ha a gyereke szerhasználóvá válna. De lehet-e őket megvédeni? A legnehezebb hiteles információátadás, hogy ne legyen se démonizálva, se bagatellizálva a probléma - írja a népszava.hu

Alkohol, cigaretta, gyógyszerek, drogok. Mindennapos szorongáscsökkentő, megnyugtató vagy éppen felvidító pótszereink. Durva ellentmondás, hogy miközben a felnőttek nagy része legalább alkalomszerűen használ valamilyen szert a problémái kezelésére, a gyerekét óva inti ezek alkalmazásától.

"Teljesen természetes, hogy serdülőkorban érdekes lesz minden, ami tiltott. Akik kipróbálnak bármilyen szert, és rajta is maradnak, azoknak biztos, hogy valamilyen elakadás van az életükben. Ez pedig olyan gyerekeknél is előfordulhat, akik szerető családban élnek, nőnek fel, tévedés tehát azt gondolni, hogy ez kizárólag a „problémás” családokban vagy gyermekotthonban élőknél merül fel" – mondta lapunknak Varga Mónika addiktológiai konzultáns. "Érdemes elkülöníteni azt, hogy valaki alkalmi szerhasználó vagy függő. Mindannyian ismerünk olyanokat, akik alkalmanként rágyújtanak, elszívnak egy füves cigit, megisznak társaságban néhány pohárral, de ettől még nem válnak függővé, mert kontrollálni tudják a fogyasztást."

A szakember szerint a fiataloknál a legfontosabb a minta, amit otthon látnak. "Sajnos kijelenthetjük, hogy Magyarországon a minta rossz. Az egymillió alkoholfüggő társadalma vagyunk. A felnőtt társadalom jó része a legálisan birtokolható szerrel sem tud mit kezdeni, függővé válik. Szorongásoldásra, szórakozásra használja, de végül ebből életforma lesz, így történik meg a feldolgozatlan traumák kezelése. Ha egy gyermek olyan családba születik bele, ahol az alkoholhasználat rendszeres, napi szintű, nem az időnkénti lazulást szolgáló alkalmi tevékenység, havonta egyszer-kétszer, neki alap lesz, hogy anya/apa kezében mindig ott van a sör, bor, tömény.

Szintén óriási probléma, hogy nagyon kevés az ingyenes mentálhigiénés tanácsadás, ezért ha egy családban valamilyen trauma történik – ez lehet egy súlyos betegség, válás, haláleset –, jó eséllyel nem kapnak segítséget ennek a feldolgozásához. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink