• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyon sokan évek óta nem voltak szűrésen

Lapszemle Forrás: baon.hu

A kiskunhalasi kórházban tavasz óta mammográfiai-szűréseket is végeznek.

A régióban eddig igen alacsony volt a veszélyeztetettek megjelenése a szűréseken. Bár a korai stádiumban kiszűrt mellrák igen jó esélyekkel gyógyítható, a megelőzés fő eszközét jelentő mammográfiai szűrésen megjelenő nők száma Bács-Kiskun megye déli részén eddig igen alacsony volt. Ezen változtat most a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, amely rövid idő alatt nagy előrelépést ért el a szűrések számának növelésében. Ezentúl nem kell más városokba utazniuk a nőknek, mert Halason is hozzáférhető a nőket fenyegető egyik leggyakoribb rákbetegség, a mellrák kiszűrésére is alkalmas mammográfiai vizsgálat – írja a baon.hu portálja.

A megyének ezen a déli területén mindössze 3 %-os, azaz elképesztően alacsony volt a mammográfia-szűréseken való megjelenési arány. Ennek részben az is oka volt, hogy a nőknek Kecskemétre, Bajára kellett utazniuk. Ugyanakkor ebben a térségben szintén magas a mellrák-megbetegedések aránya, ezért nagyon nagy előrelépés, hogy ez a betegség-megelőző lehetőség immár Kiskunhalason is hozzáférhető – kommentálta a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház újabb fejlesztését dr. Romhányi Zoltán. A kórház főigazgatója hozzátette azt is: fontos, hogy most mindannyian hassunk oda szeretteinkre: feleségünkre, édesanyánkra, nagymamákra vagy a szomszéd nénire, hogy kérjenek időpontot, tegyék meg saját egészségükért, hogy megjelennek a halasi kórház szűrőállomásán!

A legfontosabb célunk most az, hogy az emlőrák fenyegetését a lehető legkorábban kiszűrjük: az időben felfedezett betegség ugyanis még nagyon jó esélyekkel gyógyítható! Ne abból induljunk ki, hogy még nem tapintható egy kis csomó, vagy hogy még nincs fájdalom vagy egyéb tünet! Fontos, hogy 45-65 év között minden nő jelentkezzen, jelenjen meg mammográfiai szűrésen, hogy még időben megelőzhessük a mellrákot! – hangsúlyozza Ráczné dr. Sebestyén Julianna.

A radiológus főorvos szerint Magyarországon 50 %-os a megjelenési arány e szakterületen, Halason azonban ennek a mértéknek az eléréséhez hatalmas erőfeszítéseket kell tenni.

Az utóbbi hetekben megközelítettük a 30 százalékot, ami bíztató, de mindent megmozgatunk azért, hogy a kórház területén érintett több, mint 13 ezer hölgyet elérjük, és szűrésre hívjuk. Most elsősorban azokat értesítettük ki, akik az elmúlt két évben semmiféle orvosi ellenőrzésen nem voltak, így fokozottabban veszélyeztetettek. Rendkívül rugalmasak vagyunk az időpont-egyeztetésben: rajtunk nem fog múlni - hívta fel a figyelmet a radiológus főorvos, aki hozzátette azt is: hamarosan a Halas környéki településeken élő nőket is hívják a szűrővizsgálatokra.