• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Napi nyolcszáz hívás érkezik a baranyai mentőkhöz

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online

Halló! Mentők? Kérem azonnal jöjjenek...

Naponta átlag hat-nyolcszázszor hangzik el ez a mondat Pécsett, a mentőszolgálat megyei központjában. Az utóbbi hónapokban több olyan szülés is a mentésirányítókra terelte a figyelmet, amit telefonon „vezényeltek le", mert szinte pillanatok alatt történtek az események. Pécsett, az Illyés Gyula utcában az egyik épület erkélye alatt szült egy kismama, Szentlőrincen és Regenyén pedig a helyszínre érkező mentőknek a baba és az anyuka ellátására kellett figyelmet fordítaniuk – írja a Dunántúli Napló – online.

Tuba András 1997 óta dolgozik mentésirányítóként, mint mondja, a sürgősségi esetek kapcsán velük kerülnek elsőként kapcsolatba a bejelentők.

A tapasztalatok szerint a legfontosabb, hogy megnyugtassuk a telefonálót, aki eleve felfokozott állapotban van. Pontosan fel kell deríteni a beteg állapotát, illetve például szülés esetén, hogy mely fázisnál tart a folyamat, mert ennek megfelelően kell adnunk a szakmai tanácsokat. A szülés levezetésében nincs ördöngösség, az a fontos, akkor nyomjon a kismama, amikor a fájások jönnek, illetve ügyelni kell arra, hogy például a hidegben ne hűljön ki a magzat. Közben mi elindítjuk a megfelelő mentőegységet és előkészíttetjük a baba ellátásához szükséges eszközöket is, amelyről a vonalban lévő segítőt is tájékoztatjuk, mert ez is nyugtató hatással bír – emelte ki Tuba András mentésirányító, aki hozzátette azt is, ettől bonyolultabb a helyzet egy tömeges balesethez való riasztás esetén. Korábban öt sérült felett számított tömegesnek egy baleset, ma a sérülés súlyossága is számít. Négy súlyos sérült vagy érintett esetén már tömegesnek minősül a baleset, könnyebb sérülés esetén hét fő a határ.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni: a mi feladatunk, hogy a megfelelő felszereltségű mentőautót a megfelelő időben a megfelelő helyre küldjük. Ez csak így elmondva tűnik egyszerűnek, mert a munkánkban nagyon fontos a logisztika, az egészségügyi szakmai szabályok betartása, a kommunikáció, bizonyos esetekben jogi ismeretekre, rögtönzőkészségre is szükség van.

A szakember elmondta, az információszerzés közben tanácsokat, utasításokat is adnak a bejelentőnek, ha szükséges, ez arra irányul, hogy megelőzzék a beteg állapotromlását, amíg a mentő a helyszínre érkezik.

A bejelentők szinte minden esetben a beteg mellett vannak, ezért megfelelő hajlandóság esetén, célirányos és szakszerű tanácsadással támogatjuk őket abban, hogy segítsenek megőrizni a páciens állapotát, megmenteni az életét – erre a feladatra a legtöbb esetben vállalkoznak is a telefonálók. Hirtelen halál esetén ugyanis komoly jelentősége van az időnek. A bejelentő azonnal beavatkozhat, a mentőkocsinak pedig még ideális esetben is öt-tíz perc, amíg a helyszínre érkezik – húzta alá Tuba András, hozzátéve azt is: a keringés leállása esetén az agysejtek mindössze három-öt percig viselik el az oxigénhiányos állapotot károsodás nélkül, tehát ennyi idő alatt kell újraindítani a keringést. Gyakorlatilag mindkét esetben, előképzettség nélkül, csak és kizárólag az utasításokat követve bárki el tudja végezni a szükséges beavatkozást.