• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Napi problémákat okoz a gyógyszerhiány

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online - MTI

Az április 25-i budaörsi raktártűz óta egyébként több mint hatvan gyógyszert vezettek fel a hiánylistára. Ragál az OGYÉI.

Hiába kommunikálja a gyógyszerhatóság, hogy biztosítva van a betegek hazai ellátása, valójában több, életminőséget meghatározó termékből is hiány mutatkozik. Ráadásul ez évek óta fennálló probléma, ami komolyan megnehezíti a betegek és a gyógyszerészek mindennapjait – mondta el a Magyar Nemzetnek Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész. A szakember úgy véli, annak ellenére, hogy sokkal több gyógyszer érhető el most, mint 15 éve, jóval nagyobb a hiány, mint akkor, és sok a konfliktus abból is, hogy a beteg nem akar helyettesítő terméket venni.

Csak idén 168 termék került fel a hatóság azon listájára, amelyen az ideiglenesen vagy tartósan hiányterméknek minősülő gyógyszerek szerepelnek. Nem könnyű ellenőrizni azt sem, hogy a szedett terméknek mi a megfelelő helyettesítője. A hatóság honlapján elérhető listák ugyanis távolról sem hiánytalanok. A mai napig nem szerepel például a listában a zöld hályogra felírt Cosopt Uno szemcsepp, amellyel kapcsolatban nemrégiben arról számolt be lapunk: akadozik az ellátás, a gyártó csupán a tényleges szükségletek kétharmadát tudja fedezni. Az OGYÉI honlapján elérhető egy úgynevezett helyettesíthetőségi lista, amelyen megtalálható, hogy mely gyógyszereknek ugyanaz a hatóanyaguk. Azonban ez május 2. óta nem frissült, hiába kerül fel azóta 37 új termék a másik, gyógyszerhiányos listára.

Az április 25-ei budaörsi raktártűz óta egyébként több mint hatvan gyógyszert vezettek fel a hiánylistára, de ezek közül több esetben a forgalmazás vagy a gyártás megszüntetése volt a regisztráció oka.

lku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta, a hatóság és az ellátórendszer egyik legfontosabb célja, hogy a betegek ne maradjanak ellátatlanul. Az egyik megoldás a betegeknek névre szólóan kiadott „egyedi importengedély", és találhatók olyan gyógyszerek is a piacon, amelyeknek úgynevezett kontingensengedélyük van. Ezek célja, hogy pótolják a hazánkban valami miatt éppen hiánycikknek számító terméket (forgalomba hozatali engedélyt az OGYÉI-től nem kapnak, de a gyógyszerhiány miatt be lehet hozni őket az országba). Így fordulhat elő például, hogy valaki a hiánygyógyszer helyett egy idegen nyelvű dobozt vásárol a patikában, amihez kis zacskóban van hozzáfűzve a magyar nyelvű betegtájékoztató. A teljes cikk

Reagál a gyógyszerészeti hatóság
Biztosított a gyógyszerellátás, nincs általános gyógyszerhiány Magyarországon - tudatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kedden délután az MTI-vel. A közlemény szerint ugyanakkor egyes termékeknél előfordulhat átmeneti hiány, amelynek oka nem magyar, hanem uniós jelenség (gyógyszergyárak összeolvadása), illetve "az indokolatlan gyógyszerfelvásárlás".

Azt írták, hogy a magyar gyógyszerellátás biztonságát szolgálja az elmúlt években hozott két új jogszabály: az egyik biztosítja, hogy 2013 óta a hazai készletek csak akkor kerülhetnek exportra, ha a gyártók a magyarországi ellátási igényeket már kielégítették, a másik folyamatosan nyomon követhetővé tette a gyógyszerellátási nehézségeket.

Kitértek arra, hogy a karácsony körüli agyhártyagyulladás miatti haláleset következtében irreális mennyiségű felvásárlás következett be, ez a közlemény szerint példa a "pánik" következtében kialakuló gyógyszerhiányra. Akkor tömeges oltások történtek, amelyek emlékeztető oltásai még ma is további felvásárlásokat és hiányt okoznak.

Legolvasottabb cikkeink