• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Napokat késhet a halálhír

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap

Egy soha meg nem érkezett értesítő fax költségét felszámolták a család számára.

Az orosházi kórházban elhunyt egy idős asszony, akinek családja csak úgy értesült szerettük haláláról, hogy bementek a kórházba a beteget meglátogatni. Az idős asszony pénteken délután halt meg, hozzátartozói szombaton meglátogatták (volna), a rossz hírt ekkor közölték. Azonban egy soha meg nem érkezett értesítő fax költségét felszámolták a család számára.

Az orosházi kórház főigazgatója elmondta, mivel szombaton a rokonokat személyesen tájékoztatták, az intézet nem küldött táviratot és nem is számlázta ki azt. A temetkezési társaság viszont a gyakorlatnak megfelelően felszámolta a költséget. A postafax sorsa minden esetben a cég és a kórház közötti végelszámoláskor tisztázódik. A pénz visszajár a rokonoknak.

A hozzátartozók értesítésének a gyakorlatáról dr. Kalmár Mihály elmondta, hétköznapokon a halál beállta után egy órával a postára faxot küldenek az igazgatás titkárságáról. Ennek díja 2250 forint, amit az átvevő köteles megfizetni.

A Pándy Kálmán kórház főigazgató főorvosa, dr. Kovács József elmondta, hogy az intézményben a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza az ilyen esetekre szóló intézkedéseket. Ennek megfelelően a fekvőbeteg-osztályok kötelesek a hozzátartozót telefonon, vagy táviratilag haladéktalanul értesíteni (több, más történés mellett) a beteg halála esetében. A Gyulán működő megyei kórházban a táviratban a félreértések elkerülése végett az elhunyt személy születési évét és anyja nevét is közölni kell a táviratban. A hozzátartozók tájékoztatásáról a beteget felvevő, az ügyeletes, illetőleg az osztályos orvos gondoskodik az intézeti telefonközponton keresztül távirat formájában. A főigazgató hozzátette, hogy amennyiben az értesítés telefonon történik, úgy ennek tényét és az értesített telefonszámát a betegdokumentációban a közreműködő személynek rögzítenie kell.

A békéscsabai Réthy Pál kórházban a lehető legrövidebb időn belül igyekeznek tájékoztatni a hozzátartozókat. A békéscsabai kórházban a szabályozásnak, illetve a fekvőbeteg-osztályokon uralkodó gyakorlatnak köszönhetően nem fordulhat elő, hogy a családtagok csak napok múltával szerezhetnek tudomást arról, hogy szerettük elhunyt. Dr. Nédó Erika elmondta, hogy amennyiben a hozzátartozók a halál beálltakor jelen vannak és igénylik, akkor az osztályos orvos engedélyével az elhunytat az adott fekvőbeteg-osztályon megtekinthetik, méltó módon elbúcsúzhatnak tőle. Ha több időt szeretnének eltölteni a végső búcsúval, ezt a kegyeleti szobában tehetik meg, ahol akár két órán át is tartózkodhatnak, nyugodt körülmények között, a többi betegtől elkülönítve köszönhetnek el hozzátartozójuktól. Ilyen esetben a halottat csak ezt követően szállítják a patológiai osztályra – tette hozzá.

Megemlítette, hogy abban az esetben, ha a hozzátartozók a patológiai osztályon szeretnék megtekinteni az elhunytat, erre a boncmester segítségével, illetve rendkívüli esetben az ügyeletvezető főorvos engedélyével van mód az e célra kialakított helyiségben.

Legolvasottabb cikkeink