• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Napokon belül robban a parlagfűbomba

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Országszerte virágzás előtti állapotban van a parlagfű, néhány napon belül kezdi szórni a pollenjeit.

A megyei önkormányzat közgyűlése minden évben forrást biztosít parlagfű-gyérítésre a térség települései, illetve civil szervezetei számára. Idén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Parlagfű-mentesítési Alapból közel 20,5 millió forintnyi támogatást biztosítottak 48 (érvényes pályázatot benyújtó) pályázó (önkormányzatok, egysületek) részére - írja a szoljon.hu.

A túrkevei önkormányzat minden évben csatlakozik a Megyei Parlagfű-mentesítési Alaphoz. Idén 377 ezer 131 forint támogatást kapott erre a célra. Ezt az összeget 19 ezer forint saját forrással egészítették ki. A pályázat megvalósítása során két darab fűkaszát vásároltak. Idén a pályázat lehetőséget adott kenőanyag és üzemanyag beszerzésére is a teljes költség húsz százalékáig.

– Már hagyomány, hogy az Alap által kiírt pályázati felhívásra pályázatot nyújtunk be, mivel számunkra is fontos, hogy a lakosság kellő tájékoztatást kapjon a parlagfű káros hatásairól, a védekezés lehetőségeiről – mondta Királyné Madarász Katalin, a túrkevei önkormányzat pályázati munkatársa. – A program keretében ezer darab kiadvány készült el, amely tájékoztatóként szolgál a lakosok számára, tartalmazza a rendezvények helyszínét, idejét és még egy témához kapcsolódó totót is. Július 30-án egy nagyon jó hangulatú rendezvényen vettünk részt, melynek keretében a Nimfea Természetvédelmi Egyesület képviselője tartott előadást. A résztvevők vetélkedőn hasznosíthatták az előadáson hallottakat, majd a témához kapcsolódóan mindenki elkészítette saját pólóját. A pólófestésnek nagy sikere volt, mindenki elkötelezett híve lett a parlagfüves területek felszámolásának. A programban a gyerekek is nagy örömmel vettek részt, óvodások, általános iskolás kisdiákok készítettek rajzokat, „Együtt a parlagfű ellen!" feliratokat – tette hozzá. Királyné Madarász Katalin arról is beszámolt, hogy augusztus 3-ára egy kerékpártúrát szerveztek a Berettyó mentén: – Mivel a mezőőri szolgálat információi alapján már tudtuk, hol találunk fertőzött területet, a forró nyári napon, kellemes kirándulás keretében megfelelő védőfelszerelés (kesztyű, maszk) használatával tövestől távolítottuk el a parlagfüvet, amelyet zsákokba gyűjtöttünk.

Vékonyné Házi Eszter, Hu­nyadfalva polgármester asszonya elmondta: bár a település csatlakozott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Parlagfű-mentesítési Alaphoz, idén nem nyújtottak be pályázatot: – Ez nem jelenti azt, hogy nem irtjuk a gyomnövényt – számolt be a kis zsákfalu vezetője. – Ebben az évben azonban a közfoglalkoztatottaink, akik feladata egyébként a belvízelvezető árkok rendben tartása, parlagfűmentesítést is végeznek.

Rákóczifalván a közmunkásoknak ad folyamatos munkát a parlagfűmentesítés. Krizsán József polgármester elmondta, nyolc-tíz közfoglalkoztatott feladata, hogy rendszeresen feltérképezzék a fertőzött területeket és lekaszálják a gyomnövényt. Sokszor lakossági bejelentés alapján mennek ki a területre, igyekeznek teljesen parlagfűmentesíteni a települést.

Néhány települési vezető szerint azonban ez szinte lehetetlen feladat, esetenként a községben, városban élők sem partnerek ebben - szögezi le a lap.