• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ne betegeskedjen, amikor Hosszú Katinka úszik

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Vonzó lesz az úszó-vb ideje alatt egészségügyi dolgozóként maszekolni, a fővárosiaknak jobb, ha betegségüket máskorra időzítik.

A nemzetközi esemény rendes tiszteletdíjjal megtámogatott vonzereje elegendőnek látszik ahhoz, hogy összejöjjön a kellő számú egészségügyi önkéntes, akik az edzések, a versenyek helyszínén, a csapatoknak kijelölt szálláshelyeken ügyeletet adnak, 24 órás call center szolgáltatást nyújtanak, a klinikákon pedig készenlétben várják, hátha valamelyik versenyzőt el kell látni. Félő azonban, hogy a „civilek" számára elérhető, szakemberekben amúgy is szűkölködő egészségügyi ellátórendszer nehezen visel el ilyen mértékű vérveszteséget - írta a hvg.hu.

Annál is inkább - tetteékhozzá -, mivel a vb július 14-étől 30-áig, azt követően a szeniorok úgynevezett masters versenye augusztus 7-étől 20-áig fog tartani, ami amúgy is a szabadságolások csúcsideje. Az eseményekre érkező drukkerek, kül- és belföldi turisták tömege akkor is megterhelné a rendelőket, kórházi sürgősségi részlegeket, ha azok teljes kapacitással dolgoznának.

Bezavar a képbe a Forma–1 mogyoródi futama is július végén, ami szintén százezres tömeget vonz. A szervezés külön pikantériája, hogy a Sportkórház évek óta húzódó költöztetését is sikerült éppen ezekre a hetekre időzíteni, így a sportegészségügyben és a sportsérülések ellátásában jártas doktorok valahol útközben lesznek.

Nem lesz könnyű helyzetben az Országos Mentőszolgálat sem, amelynek a mentésről szóló miniszteri rendelet szerint a rendezvények méretének megfelelő készültséggel kell felvonulnia, elegendő szakembert és járművet bevonva. Az úszó-vb alatt sem lesz ez másként, a mozgósított egységeknek külön gázsi jár. „A mentők elsődleges feladata a nézők, a közönség ellátása lesz, ezt eset- és rohamkocsikkal, valamint "gyalogőr" párosokkal fogjuk végezni. Lesznek olyan programok, ahol egy időben várhatóan 26 mentőkocsi áll majd készenlétben, amihez budapesti és vidéki szakembereinket is bevonjuk" – vázolja az előkészületeket Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Ez nem mehet a többi munka rovására, hangsúlyozza. Csakhogy a csúcsra járatáshoz az OMSZ-nek sincs más többletmunkaerő-forrása, mint a kórházakban, rendelőkben dolgozó orvosok, ápolók.

Legolvasottabb cikkeink