• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Negyed évszázada őrzik a családokat

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Az ország olyan, mint a család: rajtunk múlik, milyenné tesszük az életünket – mondta Áder.

„Egyedül minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen" – tette hozzá szombaton Áder János a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) huszonötödik jubileumi ünnepségén. A köztársasági elnök mellett felszólalt Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és a NOE elnöke, Székely Hajnalka is – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

Alakulásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az ország egyik legnagyobb civilszervezete, amely tizennégyezer tagcsaláddal és több mint kétszázötven helyi szervezettel működik, 1987-ben százötven nagycsalád szerveződésével alakult. A csaknem ezerötszáz önkéntes rendszeres munkájára építő egyesület legnépesebb családja húsz gyermeket számlál.

Az ország olyan, mint a család: rajtunk múlik, milyenné tesszük életünket, rajtunk múlik, hogy felelősséget vállalunk-e egymásért, vagy a széthúzás útját járjuk – emelte ki Áder János a NOE jubileumi ünnepségén szombaton. A köztársasági elnök hozzátette azt is, a családban hatalmas erő lakozik, hiszen „egyedül minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen". Kifejtette, annak ellenére, hogy a nagycsaládok élete sokszor küzdelmes, akik benne élhetnek, részesülnek a két legnagyobb adományban, a megértésben és a szeretetben. Reményét fejezte ki, hogy a NOE még sok éven át képes lesz átadni az erről szóló tudását és tapasztalatát a felnövekvő nemzedékeknek.

Hazánk nagyjai közül sokan nagycsaládban nevelkedtek. Példaként említette többek között Erkel Ferencet, akinek kilenc testvére volt, Teleki Blankát, aki a 19. században hangsúlyos szerepet vállalt a nők tanuláshoz való jogának kiszélesítésében és Mádl Ferenc néhai köztársasági elnököt is, aki öt testvér mellett nevelkedett – hangsúlyozta köszöntőjében Áder, hozzátéve azt is, a családi élet olyan mint a mesék világa, sokszor kalandos és próbatételekkel teli, ám „a jó, a szép és az igaz mozgatja, a tisztességes szándék motiválja.

A rendezvényen köszöntőt mondott Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is, aki hangsúlyozta, a kormány számára is kiemelten fontosak azok az értékek, amelyeket a NOE huszonöt évvel ezelőtt megfogalmazott. A mai napon tizenegy éve, hogy II. János Pál pápa boldoggá avatott egy házaspárt. Az egybeesés nem véletlen, hiszen az egyesületet is hasonló törekvés jellemzi, ami immár negyed évszázada üzenetet közvetít a világnak – húzta alá az államtitkár. A NOE munkája rendkívül fontos, hiszen az elmúlt húsz-huszonöt évben romboló ideológiák sújtják a családokat a politikában, a médiában és az oktatásban is, ám az egyesület kitartóan őrzi értékeit – jegyezte meg Soltész Miklós.

Székely Hajnalka, a NOE elnöke köszöntőjében kiemelte, nemcsak a nagycsaládokat ünneplik ma, hanem azokat az alapítókat is, akik annak idején egy politikailag nehéz és kétséges időszakban kiálltak a hagyományos értékek mellett. Az egyesületet alkotó tagcsaládok huszonöt éve hatékonyan működnek együtt, összefognak és kitartanak egymás mellett, gondoskodva ezzel a magyar nemzet jövőjéről – fűzte hozzá a NOE elnöke.