• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Négyszáz szert tesztelnek egyszerre Pécsen

Lapszemle 2020.06.23 Forrás: inforadio.hu
Négyszáz szert tesztelnek egyszerre Pécsen

Nagyon élesen külön kell választani a kémcsőben sikeres kísérletet a sikeres klinikai kísérlettől.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a minap tudományos áttörésként értékelte egy új gyógyszerről, a dexametazonról szóló brit jelentést, ám szerte a világban már a szkeptikus orvosok is megszólaltak a szerrel kapcsolatban; Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora szerint ez utóbbi viszont teljesen természetes. "Amikor ilyen nagy bejelentés történik, vegyes a fogadtatás, ugyanígy volt ez a hidroxiklorokin, a remdesivir és a favipiravir esetében is - mondta el az Inforádióban.

A szóban forgó gyógyszer vagy hatóanyag jó lehet, ha a kísérletek és a klinikai tesztek ezt igazolják, de valószínűleg nem a vírusra hat direktben, hanem az általa okozott immunreakciókat csökkenti, az úgynevezett citokinvihar leküzdésében lehet szerepe" - emlékeztetett Jakab Ferenc néhány, korábban feltárt összefüggésre. Épp ezért lesz még miről beszélni az újonnan kipróbált szerrel kapcsolatban, hisz az nem a fertőzést előzi meg, hanem a tüneteket kezeli.

Arra is rámutatott, hogy a világon a már meglévő gyógyszerkincs újrahasznosítását végzik most, ez azt jelenti, hogy azok a gyógyszerkészítmények, amelyek már kaphatók a patikákban, most vizsgálat tárgyaivá válnak az új típusú koronavírus kapcsán is.

A magyarországi kutatásokról szólva elmondta, Pécsen is gőzerővel folyik a munka a virológiai kutatócsoporttal. "Több mint 400 hatóanyagot tesztelünk jelenleg is, ezeknek közel 60 százaléka már tesztelt. Nyilván akkor lesznek megalapozott eredményeink, ha a kísérletek többször is ugyanazt az eredményt adják, de azt kell mondanom, hogy a tesztelt anyagok között van olyan, amely igen jelentősen csökkentette a vírus replikációját, ezzel laboratóriumi körülmények között csökkentette a vírusfertőzést."

Ezzel kapcsolatban azonban Jakab Ferenc figyelmeztetett: nagyon élesen külön kell választani a kémcsőben sikeres kísérletet a sikeres klinikai kísérlettől.

Figyeljünk oda, és ne bagatellizáljuk el!

Korai még a koronavírus-járvány második hullámáról beszélni, mert az első sem ért véget – mondta az InfoRádiónak Jakab Ferenc virológus azt követően, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete bejelentette: az elmúlt 24 órában rekord mértékben, 183 ezerrel emelkedett a fertőzöttek száma. A legtöbb új beteget Észak-, és Dél-Amerikában diagnosztizálták. A Pécsi Tudományegyetem tanára szerint most az a legnagyobb veszély, hogy egyre többen bagatellizálják a járványt.

Jelenleg nem az a kérdés, hogy mikorra várható a második hullám, ugyanis még az első sem csendesedett le – mondja a virológus. 

A szakember szerint az, hogy az esetszámok csökkentek, mert az emberek fegyelmezettsége és a megfelelő intézkedések hatására sikerült visszaszorítani a járványt, nem azt jelenti, hogy a vírus ne cirkulálna továbbra is Európa-szerte, ahogyan Magyarországon is. Amíg ugyanis egyetlen egy fertőző személy is van, addig a járvány újbóli fellobbanása bármikor megtörténhet – intett óva a kutatási akciócsoport vezetője. 

Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a láthatatlan, lappangó veszély még mindig itt van, ha nem is szükségszerűen Magyarországon, de Európában, ami bármikor újra betörhet az életünkbe és radikálisan megváltoztathatja azt – magyarázta. Odafigyelve magunkra és egymásra ugyanis csökkenthető a lehetősége egy esetleges második hullám kialakulásának, de legalábbis annak mértéke.

Legolvasottabb cikkeink