• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nehézfém a csapvízben? Figyeljünk a régi vezetékekre!

Lapszemle Forrás: mno.hu

Nem mindenhol ajánlott a vezetékes csapvíz fogyasztása, ugyanis van, ahol ma is ólomcsöveken keresztül érkezik a víz.

A nehézfém a szervezetbe jutva egészségkárosodást okozhat, a gyerekek esetében pedig a szellemi teljesítményt is gyengítheti. Az ÁNTSZ azt javasolja, az érintett helyeken fogyasztás előtt érdemes öt percig folyatni a vizet, ám hosszú távon ez sem jó megoldás – írja a Magyar Nemzet – online.

Előfordul, hogy az egyébként tökéletes minőségű vizet az a csőhálózat szennyezi be, amin keresztülfolyik. A harmincévesnél öregebb épületek nagy részében, valamint a régi vízhálózatokban ma is gyakran megtalálható ólomcsövekből egészségre ártalmas ólom juthat az ivóvízbe – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Mint kiemelték: az ismert toxikus nehézfém a szervezetben felszívódik, a véráramba jut, és káros egészségi hatásokat okoz. A terhes anyák, csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek erre, ugyanis a testtömegükhöz képest több vizet vesznek fel, így nagyobb arányban kötik meg a benne lévő ólmot. Ez a gyermekek mentális fejlődésére is kedvezőtlenül hat, rontja a szellemi képességeiket, és az intelligenciaszintjüket is. Felnőtteknél tapasztalt káros hatások közül pedig kiemelhetők egyes fontos ionok, nyomelemek, vitaminok (kalcium, vas, cink, D-vitamin) hasznosulásának romlása.

Az ÁNTSZ szerint a víz fémes íze önmagában még nem utal az ivóvízben lévő ólom mennyiségére, ugyanis annak nincs sem különös íze, sem szaga. Akkor érdemes megvizsgáltatni a csapvizet, ha a vízhálózat és az épület kora alapján az indokolt lehet. A vizsgálatokkal kapcsolatban az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiénés osztálya, vagy a területileg illetékes népegészségügyi szakigazgatási szervek laboratóriumai állnak rendelkezésre, ám a vizsgálatokért fizetni kell.

Az a legnagyobb baj a vízben található ólom vizsgálatával, hogy az ÁNTSZ szakértői a gyakorlatban a mintavétel előtt három percig folyatják a vizet, ha ezt nem így tennék, valószínűleg háromszor, négyszer annyi ólom is lehetne a vízben – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. Véleménye szerint a módszer azért is kifogásolható, mert nem sok olyan család van, ahol állandóan úgy isznak csapvizet, hogy előtte három percig folyatják a vizet. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, az országos ivóvíz-minőségi adatbázisban található eredmények alapján a 30 évnél régebben épült épületekben található lakások körülbelül felében az ivóvíz ólomtartalma az egészségügyi határérték felett van.

Mint mondta, ezeket a csöveket a lakóknak érdemes a lehető leghamarabb lecserélniük. Abban az esetben, ha erre nincs lehetőség – ahogy fogalmazott – legalább egy-két percig kell folyatni a csapot. Várandósoknak, gyermekeknek azonban még így sem szabad meginniuk a csapvizet – figyelmeztetett Simon Gergely, hozzátéve azt is: az ivóvizet egyébként további baktériumok, biológiai anyagok is szennyezhetik, s bizonyos, rendkívüli szennyezettségi szint esetén az illetékes kormányhivatalnak azonnal reagálnia kell, és más módon biztosítani az emberek mindennapi vízigényét.