• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem a kórház a süllyedő hajó, hanem a magyar egészségügy

Lapszemle 2023.04.04 Forrás: telex.hu
Nem a kórház a süllyedő hajó, hanem a magyar egészségügy

"a ez így marad, még több orvos, nővér hagyja el a szektort, működésképtelen lesz a kórházi rendszer".

Több mint 250 millió forintot tett be az állami fenntartású Karolina Kórház működtetésébe a mosonmagyaróvári önkormányzat, hogy ne kelljen osztályokat bezárni, márciustól mégis változások történtek: többek közt a hétvégéken a kismamákat és babákat át kell vinni Győrbe. A helyiek tiltakoznának, ha lenne, aki megszervezné: közel 100 ezer ember érintett. A fideszes polgármester sem elégedett, a kórház főigazgatója szerint azonban a szakemberek száma határozza meg, hogy tudnak-e minden szakterületen 0–24 órában ellátást nyújtani. Most két altatóorvos és két belgyógyász hiányzik - írta a telex.hu a cikkében, nelyben bemutatta a mai helyzethez vezető folyamatokat.

Egy ideje „önkormányzati lélegeztetőgép” tartotta életben a mosonmagyaróvári Karolina Kórház több osztályát, azokat ugyanis a koronavírusra hivatkozva közvetlenül a felújítás után, 2020 végén bezárták – hivatalosan: működését ideiglenesen felfüggesztették. Átrendeződtek az osztályok, és az orvosok és szakdolgozók hiánya miatt egy ideig a járvány lecsengése után sem sikerült elindulnia. Jókora felháborodás volt, az osztályok újraindítására online aláírásgyűjtés és civil élőlánc szerveződött.

Ekkor jött az önkormányzati segítség, helyi forrásból tudták újraindítani a sebészeti mátrix egységet, a szülészet-nőgyógyászatot és a gyermekgyógyászati felügyeletet. A mosonmagyaróvári képviselő-testület 2021 második felében 72 millió forint támogatást adott az állami fenntartású Karolina működtetésére. A pénzt ezen osztályok orvosi, szakdolgozói körében az óradíjak feletti juttatásra költötték.

A 2021 áprilisában érkező főigazgató, Takler Ágnes úgy számolt, hogy év végéig visszaépítik a rendszert, és nem lesz szükség a következő évben újabb önkormányzati szerepvállalásra. Nem így lett, 2022 elején újra kilincselniük kellett a városnál. Az első fél évre ismét kértek és kaptak 90 millió forintot a várostól, amely kényszerpályán mozgott, hiszen – bár nem feladata – szeretett volna mentőövet dobni az intézménynek, többek közt azért is, mert a lakossági felháborodás náluk csapódott le.

2023-ban újabb önkormányzati forrást aztán már nem is kértek, március elsején viszont bejelentették, hogy a szülészet, nőgyógyászat és a gyermekgyógyászat csak hétfő reggeltől péntek délutánig működik, hétvégén Győrbe kell menni.

Nem látjuk, hogy hosszabb távon mi a cél, milyen struktúraátalakításban gondolkodnak: nemcsak a Karolina Kórház esetében, hanem országos szinten sem” – mondta a Telexnek Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke, aki szintén a kórházban dolgozik. Részletes szakmai, ellátási tervet nem láttak, nem tudják, merre mozdulna el a kórházi struktúra, és annak mi az oka. Szijjártó szerint aggódnak és egyre elkeseredettebbnek érzik magukat. Szijjártó szerint a megmaradó osztályok egyre nagyobb terhelés alá kerülnek, ahol pedig megszűnik az ellátás, ott súlyos betegbiztonsági kockázatok lépnek fel, például ha valakinek 50-60 kilométerre kell vinnie a gyerekét hétvégén, és a betegségnél fontos lehet az időfaktor.

A városban hónapok óta arról pletykálnak, hogy egy ismert hazai üzletember felesége kapcsán a magánegészségügy beteszi a lábát az intézménybe.

Továbbiak a teljes cikkben