Pontos nyilvántartás készül a hazai sertésállományról.
Marketingkampány is lesz, amely tisztázza: nem egészségtelen a sertéshús fogyasztása – nyilatkozta lapunknak a sertésstratégiáért felelős miniszteri megbízott. Horváth István elmondta: őszre a gyakorlati megvalósítás javaslatai is elkészülnek – írja a Világgazdaság – online.
Tavaly augusztusban a kormány elfogadta a sertésstratégiát, amelynek a céljai ismertek: középtávon szeretnénk megduplázni a sertésállományt. A gyakorlati megvalósítás érdekében jelenleg egy négy állomásból álló konferenciasorozaton vitatjuk meg a részleteket az ágazati szereplőkkel – nyilatkozta Horváth István.
A sertésstratégia végrehajtására idén 2,6 milliárd forintot fordít a kormányzat a már meglévő programokon felül. A forrás jelentős része marketingcélokra megy, amelynek fő célja, hogy ismét növekedjen a sertéshús-fogyasztás idehaza.
Ma kevesebb sertéshúst fogyasztunk, mint húsz éve, és jóval kevesebbet, mint az osztrákok. A marketingkampány keretében húsz éve elhangzott hamis állításokat szeretnénk szembesíteni a mai helyzettel. Akkor gyakran állították, hogy a magas koleszterinszint és a rák egyik fő okozója a sertéshús fogyasztása. Mára azonban a fogyasztás harmadára esett vissza, az egészségügyi problémák viszont nem javultak. Világos tehát, hogy nincs összefüggés a sertéshússal, amely egyáltalán nem egészségtelen – húzta alá Horváth István.