• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem adják a kormánypártiak a kórházi VIP-ellátásukat

Lapszemle 2018.10.10 Forrás: www.nepszava.hu
Nem adják a kormánypártiak a kórházi VIP-ellátásukat

A kiemelt szolgáltatás a 2010 előtt megszűnt, a jelenlegi kabinet 2011-ben döntött arról, hogy visszaállítja azt.

A Fidesz-KDNP képviselői megmentették politikai vezetőik kiváltságát. Míg az ellenzék arra tett kísérletet, hogy megszüntesse az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátását, addig a kormánypártok elutasították az erről szóló javaslatot a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén - írja a nepszava.hu.

Jelenleg a kiemelt állami vezetők egészségügyi ellátását a Honvédkórházban és a Semmelweis Egyetem klinikáján biztosítják. A kiemelt szolgáltatás a 2010 előtti kormányzati ciklusban megszűnt, az Orbán-kabinet 2011-ben döntött arról, hogy visszaállítja azt.  

A parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén Korózs Lajos, a testület szocialista elnöke ismertette azt az indítványt, amellyel több ellenzéki képviselővel együtt javasolták: amíg a Honvédkórházban „hadiállapotok vannak”, illetve a lehetetlen körülmények miatt az ország nagy centrumaiban sorra állnak fel a sürgősségi osztályok vezetői, addig a miniszterek, államtitkárok, miniszteri megbízottak mondjanak le saját VIP-ellátásukról. Az indítvány furcsa vitát gerjesztett. Pesti Imre (Fidesz) azt firtatta, tudja-e az előterjesztő, mekkora a politikusok ellátására fordított összeg a Honvédkórház költségvetésében? (Ezt most sem tudtuk meg.) László Imre (DK), aki korábban hat évig volt a Honvédkórház parancsnoka, az ott dolgozók szakmai felkészültségét dicsérte, mondván: nem ők tehetnek arról, hogy az ellátás nem zökkenőmentes.

Molnár Ágnes (Fidesz) a jól bevált kommunikációs panelt húzta elő: kormánya fejlesztett, megállította az orvos- és nővér elvándorlást, míg a szocialista kormányok csak romboltak. Megjegyezte: szerinte a politikusok VIP ellátását az ellátórendszer általános gondjaival összefüggésbe hozni, nem egyéb, mint demagógia. A szocialista kormányok szerinte egyre csak bővítették a jogosultak körét, és Korózs Lajos négy évnyi államtitkársága alatt nyilván maga is élvezte az állami vezetőknek járó kiemelt ellátást. (A bizottság elnöke vissza is szólt, hogy ő ugyan soha nem vette azt igénybe).

...

Végül a kormánypártok elvetették az ellenzéki indítványt, vagyis marad a politikusok VIP ellátása. 

Kinek jár a VIP ellátás?

Kiemelt orvosi felügyeletre a kormány tagjai, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a köztársasági elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója és igazgatói, az Országgyűlés elnöke, alelnökei és háznagya, az Országgyűlési Hivatala főigazgatója és igazgatói, a Kúria elnöke és helyettese, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és helyettesei, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság elnöke, főtitkára, tagja, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, az autonóm államigazgatási szervek elnökei és helyettesei, a kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok, miniszteri biztosok, kormányhivatalok vezetői, központi hivatalok vezetői, kormánymegbízottak és a miniszteri kabineteket vezető kabinetfőnökök jogosultak. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink