• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem bírták tovább az elkeseredett orvosok

Lapszemle Forrás: MNO - Nol

A riasztó jelek ellenére az elmúlt években sem történt előrelépés, holott a parlamenti erő rendelkezésre állt.

A hálapénz csak árthat az egészségügynek. Kétségbeejtő kórházi állapotok. Magyarországon CT- és MR-készülékekből feleannyi jut százezer lakosra, mint Szlovákiában vagy Csehországban, az OECD tagállamai közül nálunk a legrosszabbak a túlélés esélyei, ha valakinél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, egyes intézmények szociális munkást, ápolót sem tudnak fizetni, de vécépapírra sem jut, a betegektől kell kunyerálni. Ezekre a problémákra hívták fel a közvélemény figyelmét azok az orvosok, akik most nyílt levelükkel a nyilvánosságtól remélnek segítséget – olvasható az mno.hu portálján.

Az egészségügy összeomlása egy lassú kiszenvedés: egyre több terület épül le, egyre hosszabbak a várólisták, egyre durvább anomáliák vannak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Álmos Péter, az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport egyik szervezője.

Azért tartottuk fontosnak a társadalom segítségét kérni, mert a riasztó jelek ellenére az elmúlt években sem történt előrelépés, holott a parlamenti erő rendelkezésre állt – mondta. A nyílt levelet együtt hoztuk létre, konstruktív vita előzte meg a végleges verziót – hangsúlyozta Álmos Péter, aki hozzátette azt is, szociális munkásokat, ápolókat sem tudnak fizetni, ahogy vécépapírt sem tudnak venni az osztályra, azt a kollégáknak gyakran a betegektől kell kunyerálniuk, és ez megalázó.

Az állampolgároknak címzett levél 64 aláírója között főleg aneszteziológusok vannak, de pszichiáterek és sebészek is megelégelték a helyzetet. Most az 1001 orvos hálapénz nélkül elnevezésű Facebook-csoportban szerveződnek, amihez tegnap estig közel négyszázan csatlakoztak. Felhívták a figyelmet arra is, hogy több kórház osztályán már kint van az a tábla, amely a hálapénz ellen „kampányol", és arra kéri a betegeket, ha elégedettek az ellátással, azt köszönjék meg szóban vagy írásban.

Nyomásgyakorlásra ösztönözi 64 orvos az állampolgárokat
Azok az orvosok, akik ismerik az aláírókat, arra hívták fel a figyelmet, hogy a tagok egyike sem a hálapénzes szakmákat képviseli. Egyikük meg is jegyezte: a 64 orvosból 32 aneszteziológus vagy sürgősségi orvos, azaz éppen olyan munkakörben dolgoznak, amelyekben a „parás szakmák" (hálapénzes területek) képviselői éppen őket zsigerelik - írta a csoport célját ismertető cikkében a nol.hu.

A lap megkereste a szakállamtitkárságot is, mit gondolnak az újabb tiltakozó jelzésről. Válaszukban azt írták: „A kormány minden véleményt meghallgat, folyamatos a konzultáció az egészségügyi ágazati érdekképviseleti szervezetekkel, és az egészségügyi dolgozók számíthatnak a polgári kormányra. Az ugyanis elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülése javítása mellett." 

A szakállamtitkárság közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügy volt az első, ahol béremelési programokat indítottak, az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozó bérét emelték, és a béremelés jövőre is folytatódik: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek, a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként plusz 50 ezer forintot kapnak.

A témáról a Népszava

A témáról a délmagyar.hu