• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem érdekelte a kormányt van-e személyzet 17 ezer lélegeztetőgépre

Lapszemle 2022.11.04 Forrás: szabadeuropa.hu
Nem érdekelte a kormányt van-e személyzet 17 ezer lélegeztetőgépre

Magyarország az uniós átlag szerint majdnem a nyolcszoros árat fizetett a gépekért, a hollandokénak tíz-, a németekének 14-szeresét.

Az egészségügyi dolgozók működési nyilvántartását egy állami szervezet vezeti, de a kormányt nem érdekelte, hogy lesz-e megfelelő számú intenzíves orvos és ápoló a 17 ezer megvásárolt lélegeztetőgépre. Egy bírósági tárgyaláson derült ki, hogy a kabinet nem kért adatokat a regiszterből. A háromszázmilliárd forintos lélegeztetőgép-beszerzésről kiderült: túlárazottak voltak az eszközök - írja a szabadeuropa.hu. 

Nem ellenőrizte a kormány 2020-ban az egészségügyi dolgozók működési nyilvántartását annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora humánerőforrás-kapacitással rendelkezik az intenzív terápiás ellátás területén a magyar egészségügy – legalábbis ez derült ki egy szerdai bírósági tárgyaláson.

A Szabad Európa január 3-án fordult közérdekű adatigényléssel az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ). Ez a szervezet kezeli az egészségügyi dolgozók működési nyilvántartását 2021. január 1. óta, miután jogelődjétől, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól átvette a feladatkört.

Nemcsak a hatalmas darabszám okozott feltűnést, hanem a berendezések ára is. A Direkt36 számolt be arról, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nyilvántartja a lélegeztetőgépek kereskedelmét. A különböző termékekről nem egyesével, hanem több hasonló termékről együtt közölnek adatokat. A lélegeztetőgépek például az Ózon-, oxigén-, aerosolterápiai készülék, mesterséges lélegeztető vagy más gyógyászati légzőkészülék csoportba tartoznak.

Az Eurostat adataiból az nem derül ki, hogy az egyes országok pontosan hány darab és milyen típusú gépet szereztek be, az viszont igen, hogy az adott csoportban összesen hány kilogrammnyi árut exportáltak és importáltak, és ezekért mennyi pénzt fizettek. Így ki lehetett számolni, hogy átlagosan mennyibe került egy adott országnak egy kilogramm lélegeztetőgép.

Magyarország esetében ez 653 euró volt, ami az uniós átlagnak majdnem a nyolcszorosa, a hozzánk mérhető mennyiséget vásárló hollandokénak tíz-, a németekének 14-szerese. Vagyis a számok alapján nagyon túlárazott összegeket fizethetett a magyar kormány a lélegeztetőgépekért.

A Transparency International Magyarország korrupcióellenes civil szervezet kérte ki a kormányzati szervektől a gyanús lélegeztetőgép-beszerzés szerződéseit. Miután elutasították kérését, a bírósághoz fordultak.

Idén szeptember végén nyerték meg jogerősen is a pert, így most már a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak ki kell adnia azokat a szerződéseket, amelyeket az állami szervek kötöttek magáncégekkel lélegeztetőgépek beszerzéséről.

További részletek a szabadeuropa.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink