Harminc év után először újra fogalmazták, mit nevezhetünk egészséges élelmiszernek: nem elég, ha kalóriaszegény vagy vitaminokkal dúsított.
Az USA megváltoztatja, mit nevezhetünk egészségesnek. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal új szabályai szerint hamarosan sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük az „egészséges” címkét viselő élelmiszereknek. A változás azt jelenti, hogy számos, eddig egészségesnek tartott termék elveszítheti ezt a státuszt. Az egészséges ételek egy új címként is kapnak majd, így egyből kiszúrhatjuk a boltok polcain - írta a nuus.hu.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nagyot lépett: harminc év után először újra fogalmazta, mit nevezhetünk egészséges élelmiszernek. A változtatás az egészségtudatos vásárlókat és az élelmiszergyártókat egyaránt érinti.
Az új szabályok szerint az „egészséges” címkéhez többé nem elég, ha az élelmiszer kalóriaszegény vagy vitaminokkal dúsított. A termékeknek bizonyos táplálékcsoportokból – például gyümölcsökből, zöldségekből, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből – is tartalmazniuk kell megfelelő mennyiséget. E közben korlátoznia kell a telített zsírokat, nátriumot és hozzáadott cukrokat. Ez azt jelenti, hogy sok korábbi „egészséges” étel – például a fehér kenyér vagy az édesített joghurt – többé nem kaphatja meg ezt a minősítést.
Az új szabályok szerint például a lazac, az olívaolaj, a diófélék és a magvak immár hivatalosan is „egészségesek”. Ugyanakkor az erősen feldolgozott, cukros gabonapelyhek és a fehér kenyér kiszorulnak ebből a kategóriából.
Az egészséges ételek címkézésének új rendszere önkéntes lesz, ami azt jelenti, hogy a gyártók maguk dönthetnek arról: megfelelnek-e az új szabványoknak. Azok, akik vállalják a változtatásokat, már 2024 elejétől használhatják az új címkéket, míg másoknak három évük lesz az alkalmazkodásra. Továbbiak a cikkben