• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem is egészségesek azok az ételek, amelyekről azt hittük?

Lapszemle 2024.12.30 Forrás: nuus.hu
Nem is egészségesek azok az ételek, amelyekről azt hittük?

Harminc év után először újra fogalmazták, mit nevezhetünk egészséges élelmiszernek: nem elég, ha kalóriaszegény vagy vitaminokkal dúsított.

Az USA megváltoztatja, mit nevezhetünk egészségesnek. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal új szabályai szerint hamarosan sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük az „egészséges” címkét viselő élelmiszereknek. A változás azt jelenti, hogy számos, eddig egészségesnek tartott termék elveszítheti ezt a státuszt. Az egészséges ételek egy új címként is kapnak majd, így egyből kiszúrhatjuk a boltok polcain - írta a nuus.hu.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nagyot lépett: harminc év után először újra fogalmazta, mit nevezhetünk egészséges élelmiszernek. A változtatás az egészségtudatos vásárlókat és az élelmiszergyártókat egyaránt érinti.

Az új szabályok szerint az „egészséges” címkéhez többé nem elég, ha az élelmiszer kalóriaszegény vagy vitaminokkal dúsított. A termékeknek bizonyos táplálékcsoportokból – például gyümölcsökből, zöldségekből, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből – is tartalmazniuk kell megfelelő mennyiséget. E közben korlátoznia kell a telített zsírokat, nátriumot és hozzáadott cukrokat. Ez azt jelenti, hogy sok korábbi „egészséges” étel – például a fehér kenyér vagy az édesített joghurt – többé nem kaphatja meg ezt a minősítést.

Az új szabályok szerint például a lazac, az olívaolaj, a diófélék és a magvak immár hivatalosan is „egészségesek”. Ugyanakkor az erősen feldolgozott, cukros gabonapelyhek és a fehér kenyér kiszorulnak ebből a kategóriából.

Az egészséges ételek címkézésének új rendszere önkéntes lesz, ami azt jelenti, hogy a gyártók maguk dönthetnek arról: megfelelnek-e az új szabványoknak. Azok, akik vállalják a változtatásokat, már 2024 elejétől használhatják az új címkéket, míg másoknak három évük lesz az alkalmazkodásra. Továbbiak a cikkben

USA