• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem kell, hogy a nőgyógyászati ellátás traumatikus élmény legyen

Lapszemle MA 05:26 Forrás: merce.hu
Nem kell, hogy a nőgyógyászati ellátás traumatikus élmény legyen

Az egyedülálló nőgyógyászati rendelőben nehéz sorsú nők juthatnak ingyenes, előítélet- és bántalmazásmentes ellátáshoz.

„Rendelőnkben nőgyógyász, egészségügyi asszisztens és szociális munkás fogadja önt. Kedvesen, mosolygósan, nyitottan beszél önnel mindenki. Végig azt érezheti, hogy odafigyelünk önre, és figyelembe vesszük, mit szeretne. Szabadon kérdezhet bármit, és mi mindenre igyekszünk válaszolni. Szólhat nyugodtan, ha valami kellemetlen. Nem siettetjük, elegendő idő jut a vizsgálatra. Lehetőségeink szerint segíteni fogunk abban, hogy hozzájusson a szükséges gyógyszerekhez. Azt szeretnénk, hogy biztonságban érezze magát, ne kelljen félnie, szégyenkeznie, és valóban megélhesse, hogy segítséget kap!” – olvasható a BMSZKI immár második születésnapját ünneplő nőgyógyászati rendelőjének szórólapján. Ez a néhány mondat mindennél többet mond arról, milyen módon nem működik általában a nőgyógyászati ellátás Magyarországon, és miért rendkívüli, amit a BMSZKI dolgozói létrehoztak - írja a mérce.hu.

Két éve nyitott meg az a nemcsak budapesti, de országos léptékben is egyedülálló nőgyógyászati rendelő, ahol nehéz sorsú, sok esetben erősen traumatizált, bizonytalan lakhatású vagy hajléktalan nők juthatnak ingyenes, előítélet- és bántalmazásmentes ellátáshoz. A – 24 telephelyével a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó intézménynek számító – Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Dózsa György úti telephelyén társadalmi összefogással, kezdetben állami segítség nélkül megvalósult projekt első két évének legfontosabb tapasztalatairól beszélgettek a rendelő dolgozói szeptember 11-én.

Mint arról a rendelő megnyitója kapcsán is beszámoltunk 2022-ben, az itt dolgozó, kizárólag nőkből álló személyzet úgynevezett traumatudatos ellátást biztosít a pácienseknek, akik kiszolgáltatott élethelyzetük, az őket ért esetleges szexuális vagy fizikai erőszak, leromlott mentális állapotuk, vagy akár korábbi traumatikus nőgyógyászati élményeik miatt nehezen bíznak meg az egészségügyi ellátórendszerben, amelyhez egyébként is nehezen férnek hozzá, és könnyen újratraumatizálódhatnak az alárendeltségtől, egy váratlan érintéstől vagy akár bizonyos mondatoktól is, amelyeket egészen más kontextusban hallhatott korábban például egy erőszakot átélt nő.

A traumatudatosság a rendelő kialakításától a bánásmódon át a szóhasználatig rengeteg, akár apróságnak tűnő, ám annál fontosabb részletben megnyilvánul. Hogy mindez hogyan működik a gyakorlatban, arról mesélt a BMSZKI szakmai műhelyén dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos, dr. Győrfy Judit mentálhigiénés szakember, Clease Piroska egészségügyi asszisztens és Lánszki Réka mentálhigiénés szakember, a program felelőse.

További részletek a cikkben.