• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem lehet másodrendű polgár az, aki csak a fiókpatikáig jut el

Lapszemle 2024.03.22 Forrás: 24.hu
Nem lehet másodrendű polgár az, aki csak a fiókpatikáig jut el

A gyógyszerészi asszisztensi oktatás nem arról szól, hogy aki elvégzi a képzést, az önállóan gyógyszert expediáljon, vagyis kiadjon.

A gyógyszerész szakma egyöntetű álláspontja szerint nincs gyógyszertár gyógyszerész nélkül, májustól mégis előfordulhat, hogy a kistelepülések patikáiban csak szakasszisztensek dolgoznak majd. A szakma és a négy gyógyszerészképző egyetem is tiltakozik a már megjelent rendelet ellen, de a 24.hu-nak nyilatkozó szakemberek is azt mondják, a kispatikákra jellemző gyógyszerészhiány komplex problémájának nem ez a megoldása. 

Mintha egy légiirányító központban olyanok dolgoznának, akik csak félig végezték el a képzést, mégis ők irányítják a teljes repülőgép-forgalmat. Konzultálhatnak ugyan olyannal, aki elvégezte a teljes képzést, de gondolhatjuk, hogy ebből elég sok repülőgép-szerencsétlenség adódna – ezzel az analógiával érzékelteti Pál Szilárd, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar szervezetfejlesztési és kapcsolati dékánhelyettese azt a helyzetet, amely májusban a vidéki kispatikákban alakulhat ki. A kormány nemrég ugyanis úgy döntött, a fiókpatikákban május 6-tól nem kötelező a gyógyszerész jelenléte, bár azt a rendelet kimondja, hogy negyedórán belül valamilyen telekommunikációs csatornán elérhetőnek kell lennie, és ily módon bevonhatóvá kell válnia a gyógyszertári feladatokba.

A jelentős változás nem minden gyógyszertárat érint, csak a kisebb forgalmú, vidéki, úgynevezett fiókpatikákat, amelyek főképp kistelepüléseken működnek – jórészt a nagyobb láncok telephelyéül –, és épp azért, hogy a nagyvárosokon kívül a kisebb településeken élők számára is legyen helyben gyógyszerellátás.

Kőhegyi Imre, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Baranya vármegyei szervezetének elnöke is azt emeli ki, hogy a szakasszisztensek képzésében nincs benne, hogy gyógyszerész fizikális jelenléte nélkül kellene dolgozniuk, lévén, hogy ez a gyakorlat eddig semmilyen módon nem volt jellemző itthon: minden patikában ugyanis kötelező volt a gyógyszerész-jelenlét. „A gyógyszerészi asszisztensi oktatás nem arról szól, hogy aki elvégzi az amúgy jó színvonalú képzést, az önállóan gyógyszert expediáljon, vagyis kiadjon. Az asszisztens a gyógyszerész segítője, ez az asszisztens munkaköri leírása” – hangsúlyozza Kőhegyi Imre, aki kiemelte, sok esetben a gyógyszerésznek saját szemével kell látnia a receptet, sőt, adott esetben a beteget is, és fel kell tennie számára az adekvát kérdéseket. Nem elégséges tehát az, ha telefonon konzultál a pácienssel és az asszisztenssel, írja a 24.hu

Legolvasottabb cikkeink