• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem lesz egyetlen rákgyógyszer

Lapszemle Forrás: vg.hu

2007 és 2010 között 9000 onkológiai szerrel zajlott klinikai vizsgálat.

Dollár százmilliárdokat emésztettek és emésztenek fel jelenleg is azok a kutatások, amelyek során tudósok a rák ellenszerét keresik. Az eddigi felfedezések nyomán az egykori halálos kór mindinkább krónikus betegséggé szelídül, sőt több daganattípus, időben felismerve, száz százalékosan elpusztítható. Ám minél többet tud az orvostudomány a daganatokról, annál bizonyosabb: nem lesz, mert nem lehet általános rákgyógyszer, amellyel minden daganat meggyógyítható - írja a Világgazdaság Online.

Csaknem 20 milliárd dollárra becsülte a rákkutatással kapcsolatos éves globális kiadásokat egy átfogó nemzetközi tanulmány néhány évvel ezelőtt. Az elemzés szerint a legtöbb pénzt az Egyesült Államokban fordítják a rák okának felderítésére és a gyógymód megtalálására; az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet legfrissebb becslései szerint az USA ráfordításai tavaly már meghaladták a nyolc milliárd dollárt. A második helyen a 24 legnagyobb gyógyszercég fejlesztési költései állnak, míg Európa és a világ többi része nagyjából azonos összegből harcolnak az emberiséget jelenleg első helyen tizedelő kórral szemben.

A dollár százmilliárdokat felemésztő kutatások ellenére a mai napig nem sikerült megtalálni a rákbetegség ellenszerét. Mi több, egészen biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz általános rákgyógyszer, olyannyira komplex betegséggel állunk szemben – mondja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Bodoky György professzor mindazonáltal hangsúlyozza: ha átütő eredményt egy-egy területen sikerült is csak elérni, a rák gyógyítása óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt húsz évben, a betegek életkilátásai szinte össze sem hasonlíthatók akár csak a tíz évvel ezelőttivel, és a gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően az egykori halálos kór mindinkább krónikus betegséggé szelídül.

2007 és 2010 között csaknem 41 ezer klinikai vizsgálat zajlott világszerte, ezek mintegy 22 százaléka, 9000 onkológiai szerrel. Az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), amelynek szűrőjén minden új készítménynek át kell mennie, amelyet az USA-ban forgalomba akarnak hozni, 2004 óta évente átlagosan 26 új készítményt törzskönyvezett. A hatóság 2013-ban 27 gyógyszernek adott zöld jelzést, ezek között kilenc, daganatos megbetegedések kezelését szolgálja.