• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem létezik veszélytelen tűzijáték!

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Nincsenek veszélytelen pirotechnikai eszközök.

Ezt támasztja alá az is, hogy a mentőket szilveszter éjjelén a leggyakrabban kéz-, fej- és arcsérülések miatt riasztják. A magyar szabályozás négy kategóriába osztja a pirotechnikai termékeket. Az első kategóriába tartozó játékos pirotechnikai termékek egész évben kaphatóak. Alacsony hatóanyagtartalmuk miatt főként beltéri használatra szántak, ilyen például a bárki által elérhető tortatűzijáték. Ezeket a termékeket 14. életévüket betöltött személyek használhatják. A második kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök már valamivel több hatóanyagot tartalmaznak, ezeket 16. életévüket betöltött személyek vásárolhatják meg és használhatják. A harmadik kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket december 28. és 31. között vásárolhatják meg a 18. életévüket betöltött állampolgárok. Ezeket azonban csak az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni. A negyedik kategóriába azok a professzionális pirotechnikai termékek tartoznak, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan petárdázni idén is tilos – írja a Szoljon.hu portálja.

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője elmondta, hogy a katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében és ellenőrzésében. Tavaly mintegy 400 ideiglenes árusítóhely volt, míg idén december 20. és 31. között 630 árusítóhely közül választhatnak a vásárlók.

Azokat a harmadik kategóriába tartozó tűzijátékokat, amelyeket nem használtunk fel vagy hibásak, január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre, ahol kötelesek azt térítésmentesen visszavenni.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta, nincsenek veszélytelen pirotechnikai eszközök. A mentőket szilveszter éjjelén a leggyakrabban kéz-, fej- és arcsérülések miatt riasztják. Az elmúlt évben 21 személyi sérülés következett be a pirotechnikai eszközök szabálytalan használata miatt.