A rák megelőzéséhez ajánlott a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és olajos magvak beépítése az étrendbe.
Korábbi felmérésekből tudjuk, hogy Magyarországon mennyire magas a rák miatti halálozások aránya az Európai Unióban, és azt is, hogy az Európai Bizottság jelentése szerint a daganatokhoz kötődő életmódbeli kockázatok egyes tényezői szintén magasak – most tekintsünk el a szűrővizsgálatok és a gyógyulás körülményeinek vizsgálatától, és koncentráljunk az egyéni mintázatokra, azon belül is az étkezésre és kisebb mértékben a mozgásra. Például 2022-ben a magyarok jelentős hányada számolt be arról, hogy naponta egynél kevesebbszer eszik gyümölcsöt (59%) és zöldséget (67%), a 39 és 40 százalékos uniós átlagokhoz képest - írja a qubit.hu.
Mezey Dorkának, aki a londoni King’s College dietetika szakán végzett, és Londonban dolgozik dietetikusként, a komplex túlsúly és a sport a szakterülete. A Qubitnek elmondta, hogy a World Cancer Research Fund (WCRF) legfrissebb jelentése szerint a rák megelőzésében az egészséges testsúly megtartása az egyik legfontosabb tényező. Ez azonban Magyarországon nem tűnik annyira egyszerűnek, ha a statisztikára tekintünk: az Eurostat tavalyi adatai szerint 53 százalék az EU-ban átlagban túlsúllyal élők aránya, míg ugyanez az arány Magyarországon 60 százalék.
úgy véli, hogy a rák megelőzéséhez kifejezetten fontos a magas rosttartalmú ételek, a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és olajos magvak beépítése az étrendbe. „Tanulmányok sora mutat rá, hogy a cél napi öt különböző zöldség és gyümölcs fogyasztása. A sokféleségnek azért van jelentősége, hogy a szervezet hozzájusson a különböző szükséges tápanyagokhoz. Ez hozzájárul ahhoz is, hogy napi legalább 30 g rost kerüljön a szervezetbe, ahogy azt a WCRF javasolja. Az élelmi rostok alapvetően teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban, hüvelyesekben találhatók, amelyek a szervezet számára nem teljesen lebontható szénhidrátok. A rostok több szempontból is hozzájárulnak a rák megelőzéséhez: egyrészt gyorsítják a széklet távozását a szervezetből, így a rákkeltő anyagok kevesebb ideig tartózkodnak a vastagbélben. Másrészt, az egészséges bélbaktériumok ezeket a rostokat fogyasztják, és így a mi immunrendszerünket is egészségesen tartják. Harmadrészt, a rostok fogyasztása segít az egészséges testsúly fenntartásában, ami a rákmegelőzés szempontjából – ahogy ezt már kiemeltük – nagyon fontos. Egy tanulmány szerint a vastagbélrák kockázata 40 százalékkal csökken magas rosttartalmú diéta esetén, ha napi >30 g rostot fogyasztunk az alacsony rosttartalmú (
További élelmiszerek és tanácsok a teljes cikkben