• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem sikerült megnyugtatni az ágazatot a kórházszövetség kongresszusán

Lapszemle 2024.05.13 Forrás: nepszava.hu
Nem sikerült megnyugtatni az ágazatot a kórházszövetség kongresszusán

Még legalább egy évig biztosan nem igazítják hozzá a gyógyításért járó közfinanszírozást a költségekhez, mint történet ez utoljára 2018-ban.

Nem nagyon sikerült megnyugtatni az egészségügyi ágazatot a Magyar Kórházszövetség háromnapos kongresszusán. Hiba vett részt a fórumon három államtitkár, valamint a terület irányításában, ellenőrzésében érintett valamennyi hivatal vezetője, továbbra sem ismert, hogy az egyes intézményeknek milyen sorsot szánnak. És bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár rendre hangsúlyozta: kórházat nem zárnak be, a hallgatóság kérdéseiből egyértelművé vált, hogy nemcsak a sajtó, de maguk a szolgáltatók sem tudják, pontosan mi fog történni a júniusi választások utáni várhatóan lendületet kapó szerkezet-átalakítás nyomán - írta tudósításában a népszava.hu.

Takács Péter mindössze annyit osztott meg e témában a hallgatóságával, hogy érdemes átgondolni, milyen legyen az aktív és a tartós ápolást szolgáló ágyak aránya. Közölte: arra is folyamatosan törekednek, hogy finanszírozási okból senki ne tartson benn a kórházban beteget. A mozgásszervi és egyéb népbetegségek szerinte javarészt kezelhetők szakrendeléseken, a kizárólag kórházi ellátással kezelhetőket pedig a megyei kórházakba szervezik. A sebészeti ellátások 60-80 százalékát egynapos sebészeteken is megtörténhet – mondta az államtitkár. Városi kórházban akkor maradhatnak bizonyos műtétek, ha az út és közlekedési körülmények miatt nehezebb elérni a megyei centrumot - írták.

A hallgatóság egykedvűen vette tudomásul a kórházakat érintő ellenőrzésekkel kapcsolatos beszámolókat, és hiába tudta minden szereplő, az eladósodás már rég nem kezelhető költségvetési felügyelők nyakukra ültetésével – nem tiltakoztak a friss bejelentés ellen, miszerint újabb 14 intézményt vesz pénzügyi gyámság alá a kormányzat. E bejelentés után két nappal a kórházak gazdálkodását érintő kérdésekre Takács Péter is csak annyit mondott: még legalább egy évig biztosan nem igazítják hozzá a gyógyításért járó közfinanszírozást a költségekhez. Utoljára 2018-ban igazítottak az egy-egy esetért járó finanszírozás összegén, azóta pedig az egészségügyet az inflációs hatások sokszorosan sújtják. Azaz a 2018 előtti árak többszöröséért lehet hozzájutni gyógyszerekhez, eszközökhöz, gyógyításhoz szükséges anyagokhoz és az energiához.

Továbbiak a teljes cikkben