• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nemzeti érdek a dohányfüstmentes Magyarország létrejötte

Lapszemle 2020.11.28 Forrás: boon.hu
Nemzeti érdek a dohányfüstmentes Magyarország létrejötte

Lázár: Ha rajtam múlik, akkor 2030–35 körülre meg kellene céloznunk a füstmentes Magyarország elérését.

Tíz évvel ezelőtt a felnőttlakosság több mint egyharmada dohányzott, ma már inkább csak minden negyedik felnőtt, és ez a szám is csökkenő tendenciát mutat, mondta el az Északnak Lázár János, a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében szükséges átfogó kormányzati teendők és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok előkészítéséért és összehangolásáért felelős miniszterelnöki biztos. Azt is megtudtuk: Magyarországon az új típusú dohánytermékekre is van jövedéki adó - idézte az interjút a boon.hu.

Dohányzik?

Nem.

Soha nem is dohányzott?

Amennyiben a dohányzáson azt érti, hogy kipróbáltam-e valaha füstölgő dohányterméket, akkor igen, kipróbáltam. Ha viszont a dohányzás hétköznapi értelemben vett jelentését nézzük, azaz, hogy valaki több-kevesebb rendszerességgel fogyaszt dohányterméket, akkor nem, soha nem dohányoztam, még fiatal koromban sem.

Azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy úgy számol: 30 év múlva alig lesznek rabjai a hagyományos dohánytermékeknek. Ennyire optimista, vagy tudja, hogy mi lesz a cigaretta helyett?

A csökkenő fogyasztási adatok adnak okot némi optimizmusra, ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a dohányipar rendkívül innovatív – nem csoda, hiszen a túlélése a tét. Időben rájöttek, hogy a hagyományos füstölgő dohánytermékek helyett az új típusú, hevítéses dohánytermékek elterjesztésével vagy éppen más nikotinpótló megoldásokkal, mint például az e-cigi vagy a nikotinpárna, meg kell próbálniuk a fogyasztóikat átszoktatni, esetleg új fogyasztókat szerezni. A kormányoknak pedig az a dolguk, hogy ezt a szándékot is korlátozzák. Nem véletlen, hogy Magyarországon – számos más uniós tagállammal ellentétben – az új típusú dohánytermékekre is van jövedéki adó. Sőt a gyerekek körében kapudrognak számító nikotinpárnát is a fogyasztási dohány jövedéki adójával terheljük, ezzel Magyarország azon három uniós állam egyike – Svédország és Észtország mellett –, amelyik adóval is próbál küzdeni az ellen, hogy e termékek a fiatalokat elcsábítsák. Hallom az érveket arról, hogy az új típusú termékek kevésbé károsak, ami ugyan jól hangzik, és talán nem is kizárt, de majd csak 10-15 év múlva derül ki valójában, hogy igaz-e. Addig sem hagyhatunk védtelenül senkit. Továbbiak a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink