• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nézze meg térképen, önnek jut-e orvos

Lapszemle

Kellő tapasztalat és önbizalom kell a háziorvosi praxis betöltétéséhez egy fiatal szakorvos szerint.

Magyarországon ma 252 olyan körzet van, ahová régóta nem sikerül háziorvost találni – derül ki az Országos Alapellátási Intézet most megjelent listájából. 21 településnek több mint tíz éve nincs saját orvosa, de tavaly nyár óta betöltetlen egy XIII. kerületi és két VIII. kerületi praxis is. A fő ok, hogy egyre kevésbé éri meg a háziorvosi vállalkozás. A helyzet hamarosan robbanhat, mert az elöregedett alapellátó orvosi kar tagjai sorban mennek nyugdíjba – írja a vs.hu portálja.


Tartósan betöltetlen háziorvosi praxisnak az számít, ahol több mint fél éve nincs orvos, vagy az ellátás csak helyettesítéssel oldható meg. Az Országos Alapellátási Intézet honlapján megjelent lista szerint 21 településre több mint tíz éve nem sikerül háziorvost találni. További 40 helyen 5-10 éve nincs betöltve a praxis.


A lista a legalább fél éve betöltetlen 252 körzetet mutatja. Több olyan település is van, ahol több háziorvosi körzetben sincs orvos: Salgótarjánban például öt ilyen van, Kunmadarason és Ózdon három, de régóta nincs orvos két VIII. kerületi körzetben sem. Ezek alapján 247 település küzd orvoshiánnyal.


A témával kapcsolatban a bama.hu portálja így ír: A tapasztalat szerint ugyanis főként csak a fővárosi, nagy forgalmú, bejáratott körzetekért van kereslet, a kisebb, vidéki praxisokért – főleg ha elmaradottabb térségben vannak – alig. Emellett a háziorvosi pálya önmaga sem igazán vonzó. Az alulfinanszírozottság ugyan az egész egészségügyre jellemző, de az alapellátásra különösen.

A pécsi dr. Oszoli Dániel például 2013-ban végzett az orvosin, és jelenleg Budapesten dolgozik. De ez már nem tart sokáig: egy-két éven belül ugyanis szeretne visszaköltözni szülővárosába, Pécsre, és saját praxist működtetni.


"Láttam, hogy a kórházban hogyan mennek a dolgok – a háziorvosi munka véleményem szerint sokkal szabadabb, és ha az embernek megvan a kellő tapasztalata és persze önbizalma, akkor háziorvosként is meg tudja állni a helyét. Bármilyen baranyai település szóba jöhet, csak megoldható legyen a megyeszékhelyről való ingázás. Család mellett ezt a munkát látom kiegyensúlyozottabbnak, és így a betegekkel is szorosabb kapcsolatot tudnék kialakítani, mint a kórházban, ami segítheti a megelőzést és gyógyulást is", húzta alá dr. Oszoli Dániel.