• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túlélni a magyar kórházakat - félelem a fertőzésektől

Lapszemle Forrás: mno.hu

A katasztrofális higiénés állapotok nem csak a fertőtlenítés hiányosságainak tudhatók be.


Jól emlékszem arra, mi volt az első gondolatom, miután – hála a magyar egészségügy másik, még jól működő részének – a János-kórházból azt az üzenetet kaptam, hogy legfeljebb másfél órám van „talpon". Nem volt halálfélelmem, nem estem kétségbe, nem szitkozódtam. Mindössze azért izgultam, hogy egyágyas kórterembe kerüljek. Aki nem feküdt még magyar kórházban, annak kissé abszurdnak tűnhet ez a gondolat. Mindenki más vélhetően megérti a kiszolgáltatottságtól, a higiénés hiányosságoktól, és nem utolsósorban a fertőzésektől való félelmet – írja az mno.hu portálján Szilágyi Richárd.


Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a betegellátó intézmények egészségügyi ellátással összefüggően több tízezer fertőzést jelentettek két évvel ezelőtt. Ismerve a hazai kórházak helyzetét, ez a szám érdemben azóta sem csökkenhetett.


Döbbenetes, hogy a XXI. században véráramfertőzések miatt emberek tucatjai halhatnak meg. Ilyen típusú esetet 77 kórház jelentett, amiben összesen 3479 beteg volt érintett. A halálozás igen magas volt: a fertőzöttek 14 százaléka, 494 ember vesztette életét. Igaz, közülük „csak" 191 betegnél regisztrálták, hogy a halál oka egyértelműen a véráramfertőzés volt, amely akár egy gennyes sebből is kialakulhat. Emellett a sebfertőzések és az intenzív terápiás osztályok eszközhasználatával összefüggő fertőzések is súlyos gondot jelentenek a magyar egészségügyi intézményekben. A napokban sokan rácsodálkoztak arra, hogy a pénzhiány miatt az egyszer használatos műtéti eszközöket – annak ellenére, hogy nem lehet teljeskörűen fertőtleníteni őket – többször is felhasználják a hazai kórházakban. Lapunk már egy éve felhívta erre a figyelmet, de változás azóta sem történt – húzza alá a cikkíró.


A katasztrofális higiénés állapotok nem csak a fertőtlenítés hiányosságainak tudhatók be: a kórházakban túl gyakran találkoznak a betegek lepusztult kórtermekkel, elhanyagolt vizesblokkokkal. A nehéz gazdasági helyzetben lévő intézmények vezetői igyekeznek spórolni, amin csak lehet, így a takarítócégekkel kötött szerződések is a forráshiány áldozatául esnek. Az egy főre jutó fertőtlenítő- és takarítószerek használatát illetően Európában sereghajtók vagyunk.

A teljes cikk az mno.hu portálján olvasható.