• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Nézzen körül, kinek nincs itt szüksége orvosra?''

Lapszemle 2022.03.14 Forrás: nepszava.hu
''Nézzen körül, kinek nincs itt szüksége orvosra?''

Beregsurányban egy alapítvány orvoscsapata látja el a háborús menekülteket. Helyszíni riport.

A MedSpot, Orvosi segítség ahol kell Alapítvány orvoscsapata egy kölcsönkapott szűrőbuszban látja el a 24 órás ügyeleti szolgálatot a beregsurányi-menekült fogadó állomáson. Az itt végzett munkát mutatja be a Népszava riportja. Csütörtök reggel tízkor az addig rendelő fiatal orvosnőt váltotta három orvos. Közülük egy aneszteziológus, kettő pszichoterapeuta, de az utóbbiaknak van tapasztalatuk a sürgősségi ellátásban is. Egyikükkel, Spányik Andrással a lap  munkatársa arról is beszélgetett, hogy kiből lesz háborús menekülteknél önkéntes ügyeletet vállaló orvos.

Spányik András és csapata az előző nagy menekült-hullám idején is a déli határok mentén dolgozott. Azt mondja: a legfontosabb a gyors reakció, az átlagosnál kicsit rugalmasabb, nyitottabb személyiség. A MedSpot-os kollégái közül többeknek van pszichoterápiás végzettsége és számos pszichiáter is dolgozik a csapatban. Ez azért sem árt, mert aki a háború elől menekül, annak nem vethető a szemére, ha mentálisan instabillá, zavarttá válik a viselkedése. De sok a pszichiátria beteg is. Nekik gyakran a rendszeresen szedett gyógyszereiket kell valamilyen módon pótolni. Arra a kérdésre, hogy miként szűrik ki közülük a gyógyszerfüggőket, a zavaros helyzetet kihasználni akarókat, azt válaszolja: ha valaki most ezt attól éli túl, hogy bekap néhány Xanaxot, akkor kapja meg. Majd lesz ideje leszokni Franciaországban, vagy ott, ahová éppen most tart. – Ettől még nem osztogatjuk a kemény szereket, az a dolgunk: segítsük, hogy a holnapot is megérje, tovább tudjon menni a céljáig – mondja.

A következő páciens egy autista fiú. Ő Zsitomirból érkezett édesanyjával. A fiatal nő szerint 14 éves fia kitűnő tanuló, magas intelligencia-szintű autista, a bombák, az állandó harci zaj viszont erősen rontott az állapotán, sűrűsödtek a rohamai, kezelhetetlenné vált a helyzet, egyetlen döntés jöhetett csak szóba, hogy nekivágnak az útnak. Ők Horvátországba tartanak egy ismerős felajánlott számukra munkát, lakhatási lehetőséget. Viszont naponta kell adagolnia fiának a gyógyszerét. Spányik doktor receptet ír, és próbálja telefon megtudni, hogy a környéken melyik gyógyszertár tartja a készítményt. Mire az autista fiú gyógyszerbeszerzése sínre kerül, egy 84 éves asszony érkezik a lányával, aki New Yorkból jött el idáig, hogy a határon átvegye anyját sógornőjétől. Az idős nő, aki annak idején mint odavezényelt egészségügyis Csernobilt is megjárta, nagyon rossz állapotban van. Pulzusa percenként 40, bőrén is jól láthatóak a kiszáradás jelei. Néhány nappal ezelőtt egy tüzérségi támadásban közvetlenül a háza közelében csapódott bomba, ettől leesett az ágyról és agyrázkódást szenvedett. Így utaztatták rokonai több száz kilométereken át a határig. És mintha ez nem volna elég baj, még az is kiderül, hogy Covid-fertőzött. Spányik András miközben a mentőt hívja, vénát preparál, infúziót köt be. A máltaisok pedig próbálnak szállást szervezni a lányának, hogy anyjával maradhasson amíg megerősödik annyira, hogy tovább mehetnek. Továbbiak a teljes riportban