• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nők és a gyermekvállalalás

Lapszemle Forrás: Népszava

Hazánkban a gyermekvállalás napjainkban is kedvezőtlenül érintheti a nők életpályáját.

A Jól-Lét Alapítvány kutatása szerint az öt év alatti gyermeket nevelő nőknek csupán harminc százaléka dolgozik. A Telenor a NESsT-tel közösen "Segíts magadon és másokon is!" címmel indított pályázatot, melynek célja a nők gyermekszülés utáni elhelyezkedésének megkönnyítése valamely vállalkozás formájában. A nyertes pályázó, Gellén Nóra Imami nevű információs weboldalhálózata több városban is munkát ad kisgyermeket nevelő nőknek, országszerte 26 kisgyermekes anyukának nyújt megélhetési lehetőséget – olvasható a Népszava – online oldalán.

Nóra 2010-ben gyesen lévő kismamaként kezdte működtetni a pecsimami.hu információs weboldalt, hogy megkönnyítse a Baranya megyei családok mindennapjait. Az oldalt használók számára nemcsak kényelmet, de sok esetben a családi kasszába kerülő plusz forintokat is jelent. Miután az oldal látogatói egy helyen találnak meg minden fontos helyi információt a gyerekneveléssel kapcsolatban, így nem csoda, hogy az Imami két év alatt franchise hálózattá nőtte ki magát, és immár az ország 26 városában működik.

A második helyezett Gruiz Katalin lett, aki a Down Alapítvány elnökeként húsz éve foglalkozik értelmi fogyatékossággal élő gyerekek és felnőttek támogatásával. A szervezet ötszáz embert támogat, egyénre szabott, komplex szolgáltatásokat nyújt a születéstől kezdve a felnőttkoron át az időskorig. Hogy segítsen az alapítvány anyagi nehézségein, tapasztalatait egy piaci szemléletű társadalmi vállalkozásban kamatoztatja, amelyet idén augusztusban indított. A Down-up Kft. fő profilja kezdetben egy kifőzde működtetése, mely értelmi fogyatékossággal élő embereket foglalkoztat, akiket az alapítvány előzőleg OKJ-s képzés keretében készített fel a feladatra. A vállalkozás küldetése, hogy elősegítse, hogy az értelmi fogyatékos gyerekek és felnőttek másokhoz hasonlóan teljes életet élhessenek.

A harmadik helyezett Kassai Melinda, Pro Cserehát Egyesülettől. Évek óta foglalkozik egyéni és közösségi szinten is hátrányos helyzetűek és települések mobilizálásával. Melinda 2009-ben többekkel létrehozta a Pillangó Fejlesztéseket (Pro Cserehát Egyesület).

A szervezet célja, hogy gazdasági, és környezetvédelmi szempontból fenntartható megélhetési perspektívát kínáljon a hátrányos helyzetű térségben élők számára komplex térségfejlesztő programok segítségével. A Pillangó Fejlesztések a mélyszegénységben élők számára nyújt fenntartható megélhetési lehetőséget.