• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nőtt a Richter nyeresége

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A gyógyszeripar számára Magyarországon már 2007-ben elkezdődött a válság.

Nőtt tavaly a Richter Gedeon Nyrt. adózott eredménye, ezért az egy évvel korábbinál magasabb, 590 forintos osztalékot fizetnek ki az idén részvényenként - dőlt el a társaság tegnapi éves közgyűlésén, amelyen a tulajdonosok kevesebb mint 48 százaléka jelent meg. A társaság így a 2008-as, a magyar számviteli szabvány szerinti 43,73 milliárd forintos adózott eredményéből 10,98 milliárd forintot fizet ki a törzsrészvényekre.

A cég tavaly 450 forint osztalékot fizetett ki papíronként. Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a közgyűlésen elmondta, hogy a gyógyszeripar számára Magyarországon már 2007-ben elkezdődött a válság a gyógyszer-gazdaságossági törvény életbelépésével, a világgazdasági krízis azonban kevésbé érinti ezt az iparágat, mint a többit. Kiemelte, hogy a Richter pénzügyi helyzete stabil, és a vállalatnak gyakorlatilag nincs hitele. Elmondása szerint azonban az idén fokozottabban kell takarékoskodniuk, és hatékonyabban kell dolgozniuk a válság miatt, amely főként a hektikus árfolyammozgások révén érinti a céget.

Az elmúlt év egyik nagy eredményeként Bogsch Erik kiemelte, hogy a debreceni ipari parkban megkezdték a több mint 15 milliárd forint értékű biotechnológiai üzemük építését, amellyel véleménye szerint új fejezetet nyitnak a hazai gyógyszeriparban. Szerinte a jövőben csak az a cég maradhat versenyképes az iparágban, amely nyit a biotechnológia felé. Szintén jelentős eredményként említette, hogy a Richter egyik eredeti vegyületének fázis II. klinikai vizsgálata sikerrel végződött. A vezérigazgató emellett a társaság jelentős nemzetgazdasági hozzájárulását hangsúlyozta a közgyűlésen, kiemelve, hogy tavaly 16,6 milliárd forintot költöttek k+f-re, 18,4 milliárd forintot beruházásra, adók és járulékok formájában 22,2 milliárd forintot fizettek be a központi költségvetésbe, valamint összesen 4624 főt foglalkoztattak. A Richter csoport - amely az anyavállalat mellett magában foglalja többek közt a cég orosz, román, lengyel leányait, valamint az indiai és német vegyes vállalatait - szintén növelte 2008-ban az adózott eredményét az egy évvel korábbihoz képest, amely 41,58 milliárd forintra nőtt a 2007-es 33,97 milliárdról. A válság ellenére kedvező eredmények egyik fő oka a forint leértékelődése az euróhoz, illetve a dollárhoz képest.

A csoport legnagyobb piacának a volt FÁK-országok számítanak, ezen belül Oroszország részesedése 21 százalékot ért el a teljes 236,52 milliárd forintos csoportszintű árbevételből. A rubel mélyrepülése miatt azonban minimálisan csökkent a vállalat orosz piacról származó bevétele. Ukrajnában a hrivnya gyengülése ellenére tavaly 29 százalékkal növelték a bevételeiket, ez nagymértékben az ott kifejezetten sikeres fogamzásgátló termékeiknek köszönhető. Szintén jelentős, 23 százalékos árbevétel-növekedést értek el a második legnagyobb exportpiacukon, az USA-ban, ebben szintén meghatározó szerepe volt a nőgyógyászati termékeik sikerének.