• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Novemberben ismét emelést kapnak a szakdolgozók

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Idén november 1-jétől bruttó 12 százalékos, 2018., majd 2019. novemberétől pedig bruttó 8-8 százalékos alapbéremelésre számíthatnak.

A KSH adatai azt mutatják, hogy igazán a tavaly életbe lépett, többéves ágazati bérmegállapodás nyomán indult meg a béremelkedés az egészségügyben, és ez a tendencia a kormány és az érdekképviseletek között létrejött megegyezés értelmében tovább folytatódik nemcsak idén, de jövőre és azután is – írja a magyaridok.hu portálja.

Az egészségügyi dolgozók méltó bérezésének megvalósítása a kormány 2010-ben megfogalmazott Nemzeti Együttműködés Programjának céljai között is szerepel. Míg 2011-ben csaknem 71 ezer dolgozó részesült egyszeri juttatásban 5,6 milliárd forint értékben, 2012-ben 90 ezer egészségügyi szakember kapott visszamenőleges és folyamatos bértámogatást, erre mintegy 30 milliárd forintot fordított a kormány. A következő esztendőben 95 ezer egészségügyi szakembert érintett a bérfejlesztés, összesen mintegy 50 milliárd forint értékben. A 2013-as béremelés az orvosok esetében átlagosan (a 2012-es majdnem 20 százalék után további) 11-12 százalék, a szakdolgozók esetében (a 2012-es csaknem 16 százalék után) további 9 százalék volt. 2014-ben és 2015-ben is biztosították az ágazatban dolgozók korábbi bérfejlesztésének folyamatos fedezetét. Az egészségügyi dolgozók azonban további béremelést sürgettek, így 2015 nyarától ágazati egyeztetések kezdődtek el, mégpedig nemcsak a bérezés, de a munkaidő szabályozását tartalmazó ágazati kollektív szerződés kialakítására is.

A bérmegállapodás 2016 júniusára született meg, és egy többlépcsős béremelési programot tartalmazott. Ennek keretében 2016. szeptember 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107 ezer forint alapbéremelésben részesültek. 2017. november 1-jétől a szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek bruttó 50 ezer forintos béremelésre, a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek pedig bruttó 100 ezer forintos alapbéremelésre számíthatnak. A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók számára 2016. szeptember 1-jétől új egészségügyi szakdolgozói bértábla lépett életbe, átlagosan bruttó 26,5 százalékos növekedéssel, ezt követően pedig, ugyancsak idén november 1-jétől bruttó 12 százalékos, 2018., majd 2019. november 1-jétől pedig bruttó 8-8 százalékos alapbéremelésre számíthatnak - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink