• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Növényi alapú gyógyszert fejlesztenek Szegeden

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Növényi alapú gyógyszer kifejlesztésébe fogtak bele a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az Újvidéki Egyetem munkatársai.

A Heliobacter pylori baktérium ellen keresnek újfajta terápiás módszert – nagy valószínűséggel ez a felelős a gyomorrák kialakulásáért. Tavaly októberben indult el egy 18 hónapos kutatás, amelyben a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az Újvidéki Egyetem munkatársai dolgoznak közösen. A Heliobacter pylori baktérium ellen szeretnének kifejleszteni egy hatékony, növényi alapú terápiát – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Ezzel a kórokozóval a lakosság jó része még gyermekkorban megfertőződik – közös vécé vagy pohárhasználat során. A felnőttek 60-70%-a hordozza szervezetében ezt a baktériumot – mondta Buzás Krisztina projektvezető. Bár sok esetben ez semmi komoly problémát nem okoz, maximum gyomorégés miatt kell időnként gyógyszert szedni, nem árt tudni, hogy a gyomrot érintő daganatok esetében oki tényezőként tartják számon. Vagyis nagy valószínűséggel ez a felelős a gyomorrák kialakulásáért – tette hozzá a projektvezető.

Bár a fertőzöttséget nagyon egyszerű diagnosztizálni, mivel komoly tüneteket már csak a daganat kifejlődése okoz, általában fel sem fedezik. Gyógyítása pedig nem olyan egyszerű: a baktérium nem biztos, hogy minden esetben reagál a megszokott antibiotikumokra, ha pedig a beteg érzékeny az alkalmazott szerre, nem is adható neki. Éppen ezért a két ország kutatói most egy növényi alapú gyógyszer kifejlesztésébe fogtak bele.

Az Újvidéki Egyetem szakemberei nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a növényi eredetű, kórokozó-ellenes készítmények terén. Ezt ötvözik most a SZBK-s gyógyszerkutatási és tumorimmunológiai tapasztalatokkal, amelynek eredményeként remélhetőleg egy új terápiás szert fejlesztenek ki, amely különbözik a hagyományos antibiotikumoktól, ugyanakkor megfelelően hatékony a Heliobacter pylori baktérium ellen – emeli ki a portál.