• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nővér próbálta menteni a pszichiátrián született babát

Lapszemle Forrás: blikk.hu

Gumikesztyű nélkül kapta ki a szülőcsatornából a csecsemőt, és jobb híján a szájával szívta ki a baba szájából a váladékot.

Így próbálta megmenteni az ápolónő azt a kisfiút, akit anyja a Szent Imre kórház pszichiátriáján szült meg márciusban.

A Blikknek megszólalt a nővér, aki először vette észre, hogy a baba feje kint van.

– Tizenöt percenként felváltva néztünk rá az asszonyra, de csak néhány perc telhetett el aközött, hogy a kollégám kicserélte az infúziót, és hogy észrevettem a nő lába között a babát. Amikor odamentem hozzá, már csupa vér volt minden, kint volt a kisfiú feje és bal válla. Ösztönösen cselekedtem: az osztályon semmilyen olyan eszköz nem volt, amivel a baba száját kitisztíthattam volna, ezért a számat használtam – állította a neve elhallgatását kérő nővér, aki tiszta lelkiismerete miatt akarta elmesélni saját szemszögéből a történteket.

A 36 hetes terhes asszony súlyos alkoholelvonási tünetekkel került a kórházba, ami miatt gyakorlatilag kezelhetetlenül őrjöngött, és egyetlen mondatot sem lehetett belőle kihúzni. Az ügyeletes orvos a kórház szülészetére küldte volna, ám ott visszapasszolták a zárt osztálynak, mondván, „delírium" a vezető kórképe, és a baba szívhangja „ragyogó".

A 31 éve ápolóként dolgozó nő szerint azonban a tomboló asszony az intenzív osztályon lett volna a legnagyobb biztonságban.

– Itt a babát és az anyát is gépekre lehetett volna kötni. S talán ez is lett volna az észszerű megoldás, ilyen esetekben ugyanis még a legtapasztaltabbak sem feltétlenül tudják megkülönböztetni, hogy a beteg az elvonási tünetek miatt rángatózik, vagy mert szülési fájdalmai vannak – folytatta a nővér, aki elismerte, hogy a nőt kénytelenek voltak lekötözni. – Bár gyógyszerekkel csillapítottuk a tüneteket, nem a legerősebb injekciókat kapta. Azért, hogy magában és gyermekében se tehessen kárt, leszíjaztuk.

A kórház pszichiátriai osztályvezető főorvosa, dr. Ferencz Csaba a Blikknek azt állította, hogy a csecsemő halva született, és az első vizsgálatok is ezt támasztották alá. A doktor akkor hozzátette: minden a szakmai szabályoknak megfelelően zajlott. A kórház vezetősége csak az eset utáni nap hívta a rendőrséget. Nem sokkal később nyomozók lepték el a kórházat, hogy kiderítsék, hibázott-e valaki a szülésnél. A BRFK akkor közigazgatási hatósági eljárásban kezdte vizsgálni a csecsemőhalált, vagyis nem gyanakodtak bűncselekményre. Azóta már a BRFK életvédelmi osztálya nyomoz az ügyben. A főorvost több csatornán, többször is kerestük az ügyben, de nem sikerült elérni.

– Tudjuk, hogy elkészült a kisfiú boncolási jegyzőkönyve, de mi egyelőre nem tudhatjuk, mi áll benne – tette hozzá az ápolónő, akit tanúként hallgattak meg.