• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyitva a kórház, csak az osztályok nem működnek?

Lapszemle 2023.04.29 Forrás: 24.hu
Nyitva a kórház, csak az osztályok nem működnek?

Árvay István polgármester miniszteri megbízott kijelölését javasolja, aki majd a megállapodásnak megfelelően levezényli a kórház válságból való kilábalását.

Dugig megtelt a mosonmagyaróvári városháza díszterme és még legalább annyian zsúfolódtak össze az előtérben a csütörtök délutáni rendkívüli közmeghallgatáson, amit a vészhelyzetbe került Karolina Kórház ügyében hívott össze a fideszes polgármester, Árvay István. Azt kérte a megjelentektől, fogalmazzák meg, mit várnak el a kórház működésétől, ezt majd a képviselőtestület határozatba önti, és átadják a javaslatot az egészségügyet felügyelő belügyminiszternek - tudósított a rendezvényről a 24.hu.

A felszólalók közül többen feszegették, hogyan jutott idáig a Karolina, mi vezetett oda, hogy lényegében becsukják? Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettesének közbevetésére, hogy nem csukták be a kórházat, sőt nem is szándékoznak becsukni, felhördülés volt a reakció: Mit érünk vele, ha nincs bezárva az épület, csak éppen az egyes osztályok nem működnek benne? Ennél csak az csapta ki jobban a biztosítékot, mikor harmadik órája sorolták a lakosok, mennyire nehézkessé és esetlegessé vált az orvosi ellátás és a főigazgató-helyettes kijelentette: Magyarországon minden beteg számára biztosított az egészségügyi ellátás.

Sem az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), sem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) képviselője nem adott választ arra, mi vezetett a jelenlegi áldatlan állapothoz, helyettük Árvay István foglalta össze a helyzetet. Az önkormányzat 2012 májusában 500 főt foglalkoztató, teljes spektrumú, minimális adóssággal rendelkező kórházat adott át az államnak. Ami a kórház sorsát illeti, úgy látszik, a végső ok a finanszírozási hiány, „mindent a pénz elégtelen voltára lehet visszavezetni” – fogalmazott a polgármester, arra utalva, hogy folyamatosan pénzhiánnyal küzdött az intézmény, amely egyébként most is tartozik 200 millióval az önkormányzatnak.

A polgármester szerint Mosonmagyaróvár sok szempontból hátrányos helyzetben van – utalt a határ közelségére és a burgenlandi orvosfizetésekre –, egyben állatorvosi lova az integrációs folyamatnak. Sorsát nem lehet a megyei kórházra bízni, amelyiknek ugyancsak megvan a maga baja. Úgy véli, határozottan megfogalmazott konstrukcióra van szükség, és persze finanszírozásra, mert pénz nélkül nem lehet megoldani a helyzetet. Árvay István miniszteri megbízott kijelölését javasolja, aki majd a megállapodásnak megfelelően levezényli a kórház válságból való kilábalását.

Ami a megoldást illeti, a közmeghallgatáson nem hangzott el túl sok biztató szó az állami oldalról. A tervekről annyit vázolt Szondi Zita, hogy a szülészeten hamarosan szombaton is lesz ügyelet, sikerült megállapodni a korábban szerződéssel bedolgozó orvosokkal, és dolgoznak a vasárnapi ügyelet biztosításán is. Júniustól lehet változás a sebészeten, szeptembertől pedig az egynapos sebészet bővítését tervezik.

Legolvasottabb cikkeink