• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nyolc betöltetlen háziorvosi praxis van a megyében

Lapszemle Forrás: kemma.hu

Úgy tűnik, sem a pályázatok, sem a körzetek nem elég ösztönzőek.

Közzétette honlapján a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek aktuális listáját az Országos Alapellátási Intézet. Eszerint megyénkben Bábolnán, Esztergomban, Nyergesújfalun és Tokodaltárón betöltetlen a felnőtt háziorvos praxis, Kocson és Kömlődön a vegyes, valamint Dorog és Tatabánya egy-egy gyermekrendelőjében helyettesítéssel oldják meg a körzetek ellátását. A praxist a háziorvosok jellemzően vállalkozásban működtetik, és több települést is ellátnak, mint például dr. Gurin Ferenc, aki Nagysáp, Tarján és Héreg községben is rendel – írj a kemma.hu.

Megyénkben jelenleg az ellátás mindenhol folyamatosan biztosított az önkormányzat részére kiadott működési engedély alapján, helyettesítő orvosokkal. Kocson két körzet van, ez a megyében a legrégebb óta betöltetlen vegyes háziorvosi, valamint fogorvosi praxis. Amióta nyugdíjba ment a körzet háziorvosa, azóta dr. Hortobágyi Ágnes helyettesíti a település egyik körzetében az ellátást. A jogszabály alapján a helyettesített körzetekben a heti kötelező rendelési idő legalább felében kell az orvosnak a lakosságot ellátnia.

Annak ellenére, hogy az OEP két pályázati lehetőséget is biztosít a tartósan betöltetlen praxisok betöltésére, az orvosok nem kapkodnak a háziorvosi praxisokért, főként az érintett kistelepüléseken nem.

A „háziorvosi letelepedési pályázat 2016" a legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi körzeteket betöltő háziorvosok részére elérhető. A legalább ezer fős felnőtt vagy ötszáz fős gyermek körzetekre a támogatási összeg 6-tól 10 millió forintig terjedhet a praxis betöltetlensége idejének függvényében. A tavalyi évben megyénkben nem adtak be pályázatot erre a lehetőségre.

A „praxisjog vásárlás pályázat" a praxisjoggal nem rendelkező háziorvosok részére egy vissza nem térítendő támogatást biztosít a háziorvosi életpályán való elinduláshoz. A támogatás összege egyéni elbírálás alapján, de maximum 4 millió forint lehet. Az is jól mutatja, mennyire nem keresettek a háziorvosi praxisok, hogy erre a pályázatra is csupán egy orvos jelentkezett a tavalyi évben, amellyel természetesen az érintett praxis betöltötté is vált.

A háziorvosi ellátás biztosítása az önkormányzatok alapfeladatai közé tartozik, a finanszírozás pedig állami feladat. A háziorvosok az önkormányzatok által meghatározott körzetekben, a praxisra vonatkozó engedély, továbbá működési engedély és finanszírozási szerződés birtokában végzik tevékenységüket. A tartósan betöltetlen praxisokban emellett a finanszírozás is csökken, az eredeti 60 százalékára.

Az önkormányzatok segíthetik a szolgáltatókat a rendelő fenntartásának költségeihez való hozzájárulással, egyéb pályázati lehetőségek igénybevételével.

Az országos adatokhoz képest egyébként megyénk nem áll rosszul. A legtöbb tartósan betöltetlen háziorvosi praxis Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, szám szerint 35, Békésben 23, míg Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 20-20 a helyettesítéssel ellátott praxis. Ebből a szempontból Csongrád megye áll a leginkább kedvező helyzetben, ahol csupán négy háziorvosi praxis ellátását kell helyettesítő orvossal megoldani - hívja fel a figyelmet a lap.

Legolvasottabb cikkeink