• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyolc hét alatt megtanulható, a depresszió ellenszere lehet a módszer

Lapszemle 2023.05.02 Forrás: mandiner.hu
Nyolc hét alatt megtanulható, a depresszió ellenszere lehet a módszer

Ez a szemlélet még a súlyosabb szorongásos kórképekben szenvedők, vagy a pánikbetegek és a depressziósok számára is hatásos lehet.

Segít visszatérni a folyamatos gondolkodásból a jelenbe, tudatosan megélni a pillanatot és távolságot tartani a szorongást keltő gondolatoktól – talán ezek a legfontosabbak, amikben az úgynevezett mindfulness mint szemléletmód a hasznunkra lehet. A mindfulness nem más, mint tudatos jelenlét, amiben mindkét aspektus, vagyis a tudatosság és a jelenlét is nagyon fontos – mondta el a mandiner.hu-nak Perczel-Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője, egyetemi tanár, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta.

A régi korokhoz képest óriási változás, hogy elárasztanak mindannyiunkat az információk, valóságos információözönben élünk. Sajnos ma már ott tartunk, hogy olyan sok az információ, hogy messze túlnő azon a szellemi-lelki és figyelmi kapacitáson, amit még fel tudunk dolgozni. Mindennek pedig az egészségre káros következményei lehetnek, mint például a figyelemzavar a gyerekeknél, vagy az alvászavar a felnőtteknél. Sajnos mindkettő nagyon gyakori – hangsúlyozza a klinikai szakpszichológus.

Mivel ilyen civilizációs környezetben élünk, új készségekre van szükségünk, amelyek lehetővé teszik, hogy „ne fulladjunk bele” az információözönbe, hanem meg tudjunk birkózni a kihívásokkal.

Ilyen új készség, pontosabban egy szemléletmód, a nagyobb fokú tudatosság, az „itt és most” tudatosítása, a tudatos jelenlét – mutat rá a klinikai szakpszichológus. Nemcsak megtartja az embert a jelenben, de nagyon jó stresszcsökkentő hatással rendelkezik, segít a súlyos szorongásos állapotok kezelésében, valamint az érzelemszabályozási zavarok csökkentésében is, de még a fejfájást is képes mérsékelni.

A mindfulness abban segít, hogy jelen legyünk a mostban, ne azon gondolkodjunk, mit rontottunk el a múltban, vagy mi vár ránk a jövőben, segít a folyamatos élményfeldolgozás helyett megélni a pillanatot és figyelmet fókuszálni arra, amit éppen csinálunk vagy amiben éppen benne vagyunk.

Ez a szemlélet még a súlyosabb szorongásos kórképekben szenvedők, vagy a pánikbetegek és a depressziósok számára is hatásos lehet. Erről további részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink