• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Nyugat-nílusi láz: az óvatosság nem árt

Lapszemle 2018.08.11 Forrás: sonline.hu Szerző:
Nyugat-nílusi láz: az óvatosság nem árt

Somogyban eddig nem volt gyanús eset, de hozzá kell szoknunk, hogy óvakodjunk a rovaroktól.

A nyugat-nílusi láz szerbiai megjelenése miatt a vérszívók elleni védekezésre hívják fel a figyelmet a hatóságok. a betegségeket is hordozó rovaroktól. Hazánkban nem fordul elő tömegesen a vírus, de fertőzött rovarok vannak. Nem kell rettegnünk a megbetegedéstől, ám az óvatosság nem árt a nyugat-nílusi lázzal szemben. – A fertőzött madár véréből táplálkozva a szúnyog is megfertőződik, majd ezt továbbadja – magyarázta Kemenesi Gábor, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa. – Az emberek és a lovak is zsákutca gazdának számítanak, tehát mi is meg tudunk fertőződni. De a betegség emberről emberre nem terjed - írta a sonline.hu.

Kemenesi Gábor hozzátette: a vírus olyan területeken tud sok megbetegedést okozni, ahol költözőmadarak pihenőhelye van. Ilyen Belgrád és Újvidék környéke, valamint Görögország. Adja magát a kérdés, hogy a Balaton lehet -e gócpont? Ám a szakember megnyugtatott: ez a vidék nem alkalmas a fertőző szúnyogoknak.

– A Balaton nem egy tipikus vándormadár pihenőhely – mondta a PTE virológusa. – Igaz, a magyar köztudatban úgy él a tó, hogy ott sok a szúnyog, de ha valaki nem volt egy ártéri öntésterületen az nem tudja, mi az hogy sok szúnyog.

Kemenesi Gábor tagja annak a kutatócsoportnak, amely már tíz éve vizsgálja a vérszívókat. Először ők mutattak ki Magyarországon nyugat-nílusi lázat hordozó rovart. – Évről-évre mindig téma ez augusztus környékén, mert ilyenkor van a nyugat-nílusi láz csúcsszezonja – hívta fel a figyelmet a szakember. – Gyakorlatilag most már tudatosulni kellett volna az emberekben, hogy ugyanúgy ahogy influenzaszezon is van, igenis nyár végén nyugat-nílusi láz szezon van. Ez is egy olyan dolog, amihez hozzá kell szoknunk.

Somogy megyében egy-egy eset fordult elő 2012-ben és 2013-ban, azóta nem találtak a szakemberek szúnyog által terjesztett vírust emberben, tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal

Legolvasottabb cikkeink