• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Nyugat-nílusi láz: az óvatosság nem árt

Lapszemle 2018.08.11 Forrás: sonline.hu
Nyugat-nílusi láz: az óvatosság nem árt

Somogyban eddig nem volt gyanús eset, de hozzá kell szoknunk, hogy óvakodjunk a rovaroktól.

A nyugat-nílusi láz szerbiai megjelenése miatt a vérszívók elleni védekezésre hívják fel a figyelmet a hatóságok. a betegségeket is hordozó rovaroktól. Hazánkban nem fordul elő tömegesen a vírus, de fertőzött rovarok vannak. Nem kell rettegnünk a megbetegedéstől, ám az óvatosság nem árt a nyugat-nílusi lázzal szemben. – A fertőzött madár véréből táplálkozva a szúnyog is megfertőződik, majd ezt továbbadja – magyarázta Kemenesi Gábor, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa. – Az emberek és a lovak is zsákutca gazdának számítanak, tehát mi is meg tudunk fertőződni. De a betegség emberről emberre nem terjed - írta a sonline.hu.

Kemenesi Gábor hozzátette: a vírus olyan területeken tud sok megbetegedést okozni, ahol költözőmadarak pihenőhelye van. Ilyen Belgrád és Újvidék környéke, valamint Görögország. Adja magát a kérdés, hogy a Balaton lehet -e gócpont? Ám a szakember megnyugtatott: ez a vidék nem alkalmas a fertőző szúnyogoknak.

– A Balaton nem egy tipikus vándormadár pihenőhely – mondta a PTE virológusa. – Igaz, a magyar köztudatban úgy él a tó, hogy ott sok a szúnyog, de ha valaki nem volt egy ártéri öntésterületen az nem tudja, mi az hogy sok szúnyog.

Kemenesi Gábor tagja annak a kutatócsoportnak, amely már tíz éve vizsgálja a vérszívókat. Először ők mutattak ki Magyarországon nyugat-nílusi lázat hordozó rovart. – Évről-évre mindig téma ez augusztus környékén, mert ilyenkor van a nyugat-nílusi láz csúcsszezonja – hívta fel a figyelmet a szakember. – Gyakorlatilag most már tudatosulni kellett volna az emberekben, hogy ugyanúgy ahogy influenzaszezon is van, igenis nyár végén nyugat-nílusi láz szezon van. Ez is egy olyan dolog, amihez hozzá kell szoknunk.

Somogy megyében egy-egy eset fordult elő 2012-ben és 2013-ban, azóta nem találtak a szakemberek szúnyog által terjesztett vírust emberben, tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal

Legolvasottabb cikkeink