• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Pepper, Riba és társaik gyógyítóknak szegődtek

Lapszemle 2018.08.11 Forrás: computerworld.hu
Pepper, Riba és társaik gyógyítóknak szegődtek

A betegápolóknak a fizikai erejüket kölcsönzik, vérvételkor vagy a műtőben rendkívüli precizitásukat az orvosnak.

Meglehet, a hazai egészségügyi ellátásban edződött páciensek számára futurisztikusnak hatnak a példák, a robotika a kórházakat sem kerüli el. Minthogy az ember a leggyengébb láncszem, a biztonságot erősítheti, ha a manuális adatrögzítés és -tárolás feladatát sikerül automatizálni, csökkentve ezzel az ügyintézési és adminisztrációs feladatok számát. A kórházi robotasszisztensek sosem vonulnak vissza kávézni a nővérszobába, hanem lankadatlan éberséggel figyelik a páciensek adatait, automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába, és azonnal riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség - írta a computerword.hu.

A páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzésén túl olyan egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel vagy a gyógyszerek előkészítése és adagolása. Például a Koppenhágai Egyetemi Kórházban, Gentoftéban két UR5 robot optimalizálja a tesztelendő vérminták kezelését és válogatását, így a laboratóriumnak sikerült elérnie azt a kitűzött célt, hogy a vizsgálatok több mint 90 százalékával végezzen egy órán belül annak ellenére, hogy 20 százalékkal több minta érkezik be hozzájuk. 

Riba, vagyis az interaktív testsegítő robot (Robot for Interactive Body Assistance) a fizikai erejével tűnik ki, hiszen a betegmozgatás a dolga. Ezek a robotok megkímélik az ápolószemélyzetet a fekvőbetegek felemelésének, visszafektetésének, forgatásának fáradságos munkájától. Az utóbbi két évben sérv-, fül-, orr- és torokműtéteknél is segédkeztek már robotok. Asszisztáltak fogászati implantátum-beültetéseknél, sőt szemen belüli műtéteknél.

Néhány hónappal ezelőtt pedig - Közép- és Kelet-Európában első ízben - idegsebész robot vett részt agyműtétben Magyarországon.

Odensei Egyetem idegsebészeti központja és a Universal Robots Patient@Home projektjének keretében az UR-robotok agyvérzést elszenvedett betegek rehabilitációjában segítenek. A Massage Robotics nevű dél-kaliforniai startup Universal Robots UR10 robotkart integrált Alexnek nevezett ember nagyságú masszírozó robotjához. Megoldásuk a 12 milliárd dolláros masszázspiacot szólítja meg azzal, hogy teljesen újragondolja az emberközpontú masszázsélményt. A páciensek a kezelés közben élő szóval beszélgethetnek Alexszel, és online megoszthatják kedvenc masszázsaikat barátaikkal és az orvosokkal.

Legolvasottabb cikkeink