• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyugdíj: az MNB mindenkit új jóléti alapokba léptetne be

Lapszemle 2019.09.28 Forrás: azenpenzem.hu
Nyugdíj: az MNB mindenkit új jóléti alapokba léptetne be

Minden munkavállalót automatikusan beléptetnének a rendszerbe, ahova a fizetésük bizonyos százalékát utalnák.

Az MNB minden munkavállalót automatikusan új jóléti alapokba léptetne be, amelyek az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak szerepét is átvennék. Ez a teljes szektor fúzióját is hozhatja, aminek a pénztárak szemmel láthatóan nem örülnek. Közben éppen az állam tett be a szektornak a cafeteria SZÉP-kártyára terelésével, írja az enpenzem.hu.

Az elképzelések szerint minden munkavállalót automatikusan beléptetnének a rendszerbe, ahova a fizetésük bizonyos százalékát utalnák. Ezt egészítenék ki a munkáltatók, akik az adóalapból leírhatnák a befizetéseket, az állam pedig a jelenlegi adókedvezmények helyett támogatást nyújtana – ismertette az elképzelést Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) tegnapi konferenciáján. Ez az elképzelés egyébként már az MNB 330 pontos versenyképességi programjában is megjelent.

A jóléti alapok a társadalombiztosításra nehezedő nyomást enyhíthetnék, ami abból adódik, hogy a jelenlegi korfa alapján az időskori függőségi mutató (a 65 év felettiek és a munkaképes korú lakosság egymáshoz vett aránya) a jelenlegi 30 százalék alatti szintről a duplájára, azaz 60 százalék körülire nőhet 2060-ra.

Vagyis kellene a megtakarítás a nyugdíjas évekre, méghozzá mindenkinek. Csakhogy a jelenlegi önkéntes megtakarítási rendszerek (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, NYESZ) együttesen is mindössze a munkavállalók mintegy 29 százalékát érik el – hangsúlyozta Nagy Koppány. Emiatt a nagy többségnek nem lesz megtakarítása.

A jóléti alapokba azonban mindenkit automatikusan beléptetnének, viszont nem lenne kötelező. Aki nem akar benne lenni, az kiléphet. Az MNB igazgatójának elképzelése szerint ezekbe a jóléti alapokba többféle célra gyűjthetnének pénzt az emberek. Tulajdonképpen úgy működne, mint a SZÉP-kártya különböző zsebei – ezt már a lap teszi hozzá. Így az összegyűlt összegeket nemcsak nyugdíjcélra, hanem egészségre, sőt akár lakásvásárlásra is lehetnek fordítani, ezzel is megszólítva a fiatalokat – hangsúlyozta Nagy Koppány.

Az elképzelés az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak fúziójáról beszél, de ez a része kiforratlannak tűnik. Mindenesetre az MNB igazgatója együttműködésre és az ötletek megosztására hívta fel a szektort a Pénztárkonferencián.

Legolvasottabb cikkeink