A kurkuma fogyasztása az elsődleges kiváltó oka a bangladesiek vérében megemelkedett ólomszintnek.
Előnyös tulajdonságait az egészségipar is felismerte, gyógyító hatását a modern orvostudomány is intenzíven kutatja. A kurkuma, más néven indiai sáfrány az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény. Színéért, aromájáért és egészségre gyakorolt hatásaiért egyaránt a növény gyöktörzsében található kurkuminoidok, közülük is elsősorban a kurkumin felelős. Ám a Stanford Egyetem által vezetett friss tanulmány kimutatta, hogy gyógynövény a világ egyik legfontosabb kurkumatermesztő régiójában, Bangladesben ólommal szennyezett, írja az Origo.
Egy most közzétett vizsgálat azonban megerősítette, hogy a kurkuma fogyasztása az elsődleges kiváltó oka a bangladesiek vérében megemelkedett ólomszintnek.
Már kis mennyiségű ólom jelenléte is komoly szervi károsodásokat okozhat egy felnőtt szervezetben. A legkomolyabb veszélynek az agy van kitéve, amelyben visszafordíthatatlan károsodások alakulhatnak ki. Erős neurotoxinként a szürke fém növelheti a magas vérnyomást, a mentális zavarokat, a fejfájást, de többek között izomgyengeséget, hasi fájdalmat is okozhat.