• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyugdíjas állás: jobban járnak a nevelőszülők

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Magyarországon 21,5 ezer, Somogyban 1200 gyermek és fiatal él gyermekvédelmi gondoskodásban.

Somogy megyében közülük jelenleg 590-ről nevelőszülők gondoskodnak. Utóbbiak számára az új esztendő rengeteg változást hozott, hiszen törvényileg rendezték státuszukat: főállású munkavállalókká váltak, a korábbinál több pénz jut nekik, emellett munkájuk szolgálati jogviszonynak számít, jár nekik a táppénz, a betegszabadság, a gyet, a gyes, a végkielégítés, s tevékenységük a nyugdíjukba is beleszámít – írja a sonline.hu portálja.

A múlt esztendő végéig megkülönböztettünk hagyományos és hivatásos nevelőszülőket – magyarázta Tomorné Huber Éva megyei gyermekvédelmi igazgató Kaposváron a toponári intézetben, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) 64 somogyi nevelőszülőnek adott át háztartási gépeket – hűtőszekrényeket, mosógépeket, mosogatógépeket, porszívókat és mikrosütőket –, hogy megkönnyítsék munkájukat. Előbbiek a sajátjukkal együtt négy, utóbbiak hét gyermekről gondoskodhattak. Januártól viszont megszűnt a különbség, egységesen hat gyermeket nevelhetnek a vérszerintiekkel közösen.

A nevelőszülői státusz persze komoly feltételekhez kötött: Somogyban jelenleg 249-en felelnek meg az előírásoknak, s ők 590 gyermekről gondoskodnak.

Még több nevelőszülőre lenne szükség – emelte ki Tomorné Huber Éva –, bár a szülő és a nevelt gyerek közötti korkülönbség 45 évről ötvenre emelésével nagyjából nyolcvanan kerülhetnek családokhoz.

Somogyban amúgy a Balaton-parton és vonzáskörzetében, Marcali és Tab környékén kevesebb a nevelőszülő, talán a megyei átlagnál több munkalehetőség miatt. Ennek ellenére az 1200 gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyerek fele már családban élhet, s ahogyan az átadóünnepségen Móring József Attila KDNP-s parlamenti képviselő elmondta, a kormány három éves terve, hogy a 12 év alattiak mindegyike kikerüljön az intézetekből, lakóotthonokból, közülük is elsőként a három év alattiak.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke az elmúlt három esztendő családokat érintő törvényi változásairól ejtett szót, míg Bátori Zsolt, az SZGYF megyei kirendeltségének igazgatója a háztartásigép-akció részleteiről beszélt, mint kiemelte: országosan 1239 nevelőszülő 89 millió forint értékben kap(ott) valamilyen támogatást.