• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Okafogyottá tették az orvosbéremelés feletti ünneplést

Lapszemle 2020.10.07 Forrás: Népszava Online
Okafogyottá tették az orvosbéremelés feletti ünneplést

Az otthonápolás ellehetetlenülhet, ezt ugyanis most a kórházban dolgozó nővérek végzik másod-, harmadállásban.

A döbbent csendet az is magyarázza, hogy az „egészségügyi szolgálati viszony” bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át - írja a nepszava.hu.

A parlament kedden 165 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A rendkívüli eljárással, egy nap alatt áthajtott jogszabály lényegében megegyezik a benyújtott tervezettel, amelyet hétfőn több szakmai szervezet is kritizált. A reakciók hatására csak egyetlen említendő módosítás történt: a munkahelyi vezetők már nem csökkenthetik kedvük szerint 20 százalékkal a náluk dolgozó orvosok bérét. Az összes egyéb kritikus pont – köztük a foglalkoztatási szabályoknak a fegyveres testületek mintáit követő átalakítása – változatlanul megmaradt, s ez a régen várt jelentős orvosbéremelés feletti ünneplést is okafogyottá tette.

Kedden – a hátrányt szenvedőkön kívül – egyetlen olyan egészségügyi szakembert sem találtunk, aki a kialakult helyzet nyilvános értékelésére vállalkozott volna. A döbbent csendet az is magyarázza, hogy az „egészségügyi szolgálati viszony” bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át. Az indokolatlanul gyors szavaztatás hátterében pedig az is állhat, hogy a kormányzat kifejezetten tartott ezeknek a következményeknek a nyílt kitárgyalásától.

Az egyeztetések nélkül pedig a képviselők is látszólag kétely nélkül döntöttek, mind a kormány, mind az ellenzék oldalán csak igennel voksoltak a tervezetre.

A döntés után markáns véleményt csak azoktól lehetett hallani, akik most semmit sem kaptak, csak az új rendszer hátrányaiból részesednek majd. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nyílt levélben kérte számon az orvosi köztestületen a szolidaritást. „Reméljük a Magyar Orvosi Kamara (...) nem fogadja el ilyen formában a törvényt és semmi esetre sem vesz részt a megvalósításában!” – írják.

– Október 6. gyászos nappá vált a számunkra, a köztestület kihagyásával hoztak egy olyan törvényt, amely jelentősen átalakítja a szakdolgozók életét – reagált lapunknak Balogh Zoltán, a MESZK elnöke, aki hozzátette: mától tiltakozásuk jeléül zöld szalagot viselnek. Az elnök szerint vélhetően senki nem gondolta végig a jogállási törvény hatását az ellátórendszerre. Az otthonápolás például ellehetetlenülhet, ezt ugyanis most a kórházban dolgozó nővérek végzik másod-, harmadállásban. Ha ettől eltiltják őket, ők sem tudják eltartani a családjukat és a betegek is ellátatlanok maradnak.

További részletek a cikkben.