• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Okafogyottá tették az orvosbéremelés feletti ünneplést

Lapszemle 2020.10.07 Forrás: Népszava Online
Okafogyottá tették az orvosbéremelés feletti ünneplést

Az otthonápolás ellehetetlenülhet, ezt ugyanis most a kórházban dolgozó nővérek végzik másod-, harmadállásban.

A döbbent csendet az is magyarázza, hogy az „egészségügyi szolgálati viszony” bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át - írja a nepszava.hu.

A parlament kedden 165 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A rendkívüli eljárással, egy nap alatt áthajtott jogszabály lényegében megegyezik a benyújtott tervezettel, amelyet hétfőn több szakmai szervezet is kritizált. A reakciók hatására csak egyetlen említendő módosítás történt: a munkahelyi vezetők már nem csökkenthetik kedvük szerint 20 százalékkal a náluk dolgozó orvosok bérét. Az összes egyéb kritikus pont – köztük a foglalkoztatási szabályoknak a fegyveres testületek mintáit követő átalakítása – változatlanul megmaradt, s ez a régen várt jelentős orvosbéremelés feletti ünneplést is okafogyottá tette.

Kedden – a hátrányt szenvedőkön kívül – egyetlen olyan egészségügyi szakembert sem találtunk, aki a kialakult helyzet nyilvános értékelésére vállalkozott volna. A döbbent csendet az is magyarázza, hogy az „egészségügyi szolgálati viszony” bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át. Az indokolatlanul gyors szavaztatás hátterében pedig az is állhat, hogy a kormányzat kifejezetten tartott ezeknek a következményeknek a nyílt kitárgyalásától.

Az egyeztetések nélkül pedig a képviselők is látszólag kétely nélkül döntöttek, mind a kormány, mind az ellenzék oldalán csak igennel voksoltak a tervezetre.

A döntés után markáns véleményt csak azoktól lehetett hallani, akik most semmit sem kaptak, csak az új rendszer hátrányaiból részesednek majd. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nyílt levélben kérte számon az orvosi köztestületen a szolidaritást. „Reméljük a Magyar Orvosi Kamara (...) nem fogadja el ilyen formában a törvényt és semmi esetre sem vesz részt a megvalósításában!” – írják.

– Október 6. gyászos nappá vált a számunkra, a köztestület kihagyásával hoztak egy olyan törvényt, amely jelentősen átalakítja a szakdolgozók életét – reagált lapunknak Balogh Zoltán, a MESZK elnöke, aki hozzátette: mától tiltakozásuk jeléül zöld szalagot viselnek. Az elnök szerint vélhetően senki nem gondolta végig a jogállási törvény hatását az ellátórendszerre. Az otthonápolás például ellehetetlenülhet, ezt ugyanis most a kórházban dolgozó nővérek végzik másod-, harmadállásban. Ha ettől eltiltják őket, ők sem tudják eltartani a családjukat és a betegek is ellátatlanok maradnak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink