• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Okos ebek a sérült emberek mellett

Lapszemle 2018.12.27 Forrás: magyaridok.hu
Okos ebek a sérült emberek mellett

A kölyökkori teszteken dől el, hogy a kutyák mire alkalmasak, mire lehet őket megtanítani.

A kutya jó társ. Kapocs lehet sérült és ép emberek között is. Hallás- és mozgássérültek, cukorbetegek, valamint autizmussal élők számára képez ki segítőkutyákat egy budapesti központú közhasznú egyesület. Érzékenyítőprogramjaik célja pedig nemcsak a fogyatékos személyek mindennapjainak megismertetése, hanem a gyermekek és felnőttek szociális készségének fejlesztése is, írja a magyaridok.hu.

Tesla, Mokka és Latte ugrál körbe minket. Az uszkárok a látszat ellenére nem életre kelt plüsskutyák, hanem komoly neveléssel, kiképzéssel idomított segítők. Pest megyében, Vasadon vagyunk Mányik Richárdnál. A férfi az átlagos fiatalok életét élte tizenhét évesen, amikor egy szombat este két barátjával autóbalesetet szenvedett. Gerincsérültként több műtéten is átesett, és bár reményre adott okot, hogy újra járt, de aztán mégis romlott az állapota és kerekesszékbe kényszerült. Akkoriban szintén a megyében, egy másik településen élt. Balesetét követően sajnálkozva néztek rá ismerősei. Volt, aki egyenesen azt mondta, hogy kár érted, mi minden lehetett volna belőled! Nem értette, hiszen ha minden jól megy, így is élhetek teljes életet – gondolta magában.

– Ezért is kezdtem begubózni. Sokat olvastam, otthon tartózkodtam. Amikor a testvérem azzal noszogatott, hogy menjünk sétálni, úgy éreztem a kerekesszékben magam, mintha engem akarna sétáltatni – jellemzi akkori, a sérülteknél gyakorta bekövetkező elszigetelődő állapotát.

Németországban újra megműtötték, ahol azt látta, hogy a mozgássérültek mellett is van segítőkutya, ami akkor, a kilencvenes évek végén Magyarországon elképzelhetetlen volt. Csupán a vak emberek mellett szolgáltak ebek. Évek múlva megalakult egy magyar alapítvány, amely az első mozgássérült-segítő kutyát a férfinál helyezte el.

Akkoriban sokat járt sérültekhez, egyesületekhez, ahol mindenki nagyon jó ötletnek tartotta a kutyák alkalmazását, de mégse került a köztudatba. Mányik Richárd, sérült társaival összefogva, 2011-ben megalapította a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet. A hallás-, látás-, mozgássérült-segítő kutya gazdákból álló, nagy álmokkal teli kis baráti társaság, a kutyák kihelyezését követően aktivizálja a sorstársakat, óvodákba, iskolákba járnak érzékenyítőtréningeket tartani. Van közöttük gyógypedagógus, szociológus, pszichológus, akadt, aki mesekönyvet írt ebben a témában, társasjátékot fejlesztenek, nyáron pedig táborokat szerveznek ép és sérült embereknek.

– Már az első kutyám helyre tett, mert hajnalban hozta a labdát, hogy mehetünk sétálni. Átírta a napomat, így hamarosan egymáshoz alkalmazkodva visszataláltam a régi életritmusomhoz – vallja Mányik Richárd.

Tesla az ő kutyája, Mokka és Latte, akik most egy plüsspatkányt hajkurásznak, hallássérülteket segítenek majd.

A közelmúltbeli kölyökkori teszteken dőlt el, hogy mire alkalmasak. Hallássérült-segítő kutyának a kis termetű kutya is kiváló. Hangokat hallva oda tud menni a gazdájához, hogy bökéssel, érintéssel jelezzen, majd a hangforrás irányába vezeti őt, ha cseng a telefon, szól az ébresztőóra, kopognak az ajtón vagy riaszt a szén-monoxid-érzékelő. Ha a lakásriasztó több helyről szól, akkor a kutya úgy jelez, hogy lefekszik a gazdája előtt. 

Az utóbbi években 133 érzékenyítőtréningen 4300 embert értek el, és 202 bemutatót tartottak, honlapjukat a www.segitokutya.net címen működtetik.

Legolvasottabb cikkeink