• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ölhet a mustgáz, az alattomos gyilkos

Lapszemle Forrás: Fejér Megyei Hírlap

A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre.

Van, ahol már befejezték a szüretet, máshol még csak most készülődnek, s takarítják a pincét. A katasztrófavédelem közleményben figyelmeztet egy halálos, alattomos veszélyre, a mustgázmérgezésre. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt ugyanis minden esztendőben több baleset vagy haláleset következik be országszerte – olvasható a Fejér Megyei Hírlap – online oldalán.

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló széndioxid, amely színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, ami a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. Otthonunkban elsősorban a cukortartalmú növények és gyümölcsök erjedése során jön létre. A mustgáz adott koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, a hányinger, illetve a mentális zavar.

Utóbbi azért jelent külön veszélyt – áll a katasztrófavédelem közleményében – mert még ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni a halálos csapdából, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség, a pince gyors elhagyásában. Azonban a balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek.

Javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók lehetőség szerint nagy térben való elhelyezése, valamint a gázérzékelő riasztóberendezés használata. A pincébe tanácsos úgy lemenni, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk – legfeljebb – a derék magasságában. Az oxigén hiányát, a gyertya elalvása jelzi, ekkor a helyiséget, pincét késlekedés nélkül el kell hagyni.

Az ilyen balesetet szenvedő embereket azonban csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni, ami csak a tűzoltóknál van, így a bajba jutott segítségére siető személy az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is könnyen a mustgáz áldozatává válhat. Ilyen és hasonló veszély esetén tanácsos felhívni a katasztrófavédelem 105-ös telefonszámát – hívja fel a figyelmet a lap.