• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Oltáshoz kötnék a jövőben a családi pótlékot

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A védőnők szerint inkább a kisgyermekkori szűrővizsgálatokat kellene kötelezővé tenni.

Újabb feltételhez kötné a kormány a családi pótlék kifizetését. A Medicalonline internetes portál értesülése szerint azoktól a szülőktől is megvonnák a támogatást, akik nem oltatják be a kötelező védőoltásokkal gyermekeiket – írja a Népszava – online.

Miközben a családi pótlék összege 2009 óta egyetlen fillérrel sem emelkedett, a kötelező iskolába járás után 2016. januárjától már a kötelező óvodalátogatás is ott szerepel a feltételek között és nem tudni, vajon a szigor vonatkozik-e azokon a kistelepüléseken mélyszegénységben élő családokra is, ahol sem óvoda, sem szállítási lehetőség nincs.

Egyelőre nem tudni, mikor lépne hatályba az oltások beadásához kötött legújabb szigorítás, de a hírek szerint a hétköznapokban ez azt jelentené, hogy az orvosoknak - a házi gyermekorvosoknak, illetve vegyes körzetek esetében a háziorvosoknak - minden alkalommal jelenteniük kell majd a területileg illetékes kormányhivatalnak, ha egy hat év alatti kisgyereknek nem tudták beadni a kötelező vakcinákat. Amennyiben a szülők egy hónapon belül nem tudják papírral igazolni, hogy a kicsi időközben mégis megkapta az oltást, akkor a hivatal felfüggeszti a családi pótlék folyósítását.

Az újabb szankció értelme minden bizonnyal az, hogy megvédje a gyermekközösségeket a veszélyes betegségek behurcolásától, de a kérdésre adott válasz ez esetben sok szempontból is értelmezhetetlen. A legfontosabb mindjárt az, hogy eddig sem mehetett közösségbe: bölcsődébe, óvodába vagy iskolába az a gyermek, aki nem kapta meg az oltásokat, vagyis az indirekt kötelezés eddig is működött. Ha ehhez hozzávesszük a kötelező óvodáztatáshoz kötött kifizetéseket, akkor maradnak a 3 év alatti kicsik, akikre alkalmazni lehet az új fenyegetést.

A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a Népszavától értesült a javaslatról. Csordás Ágnes szerint nagyon kevés gyereket érint majd a szigorítás, bár azok a szülők, akik meggyőződésük alapján eddig nem adatták be a vakcinákat, valószínűleg ezután sem változtatnak álláspontjukon. Mindig van néhány eset, amikor akár kiskorú veszélyeztetése címén a bíróságig elvitt viták lezárásaként a család kifizeti a pénzbírságot. Őket vélhetően a családi pótlék megvonása sem ijeszti meg.