• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Olyan, mint az állami egészségügy: szakadt, szétesik és hiába takargatjuk”

Lapszemle 2024.06.29 Forrás: HVG Online
„Olyan, mint az állami egészségügy: szakadt, szétesik és hiába takargatjuk”

Miután a problémákról nyilatkozott a gyerekorvos az egyik híradóban, ellenőröket küldtek az óbudai rendelőbe.

Saját zsebből kellett hónapokig finanszíroznia a gyerekek helyszíni gyorslabor-vizsgálatát annak a 3. kerületi gyermekorvosnak, akinek még tavasszal tiltották meg, hogy a szülők önköltségi alapon legalább a vérvizsgálatok anyagköltségét kifizessék. Miután erről nyilatkozott az egyik híradóban, ellenőröket küldtek az óbudai rendelőbe, ahol ő is praktizál, hogy ellenőrizzék az illegális tápszerreklámokat. Csak mert egy logóval ellátott takarót raktak a szakadt vizsgálóágyra, amin a gyerekeket kezelik – írja a hvg.hu, amely fotókat is közöl a rendelőről.

Hiába szükséges a gyerekek ellátásához, hónapokig mégsem végezhetett gyorslabor-vizsgálatokat, mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem engedte, hogy a szülők kifizessék ennek a költségét – emiatt fordult a nyilvánossághoz még májusban Dr. Schuler Zsófia gyermekorvos. Pedig semmiféle nyerészkedésről vagy átláthatatlan pénzmozgásról nem volt szó: az 1000-2000 forintos összegekről számlát adott, utalással rendezhették a szülők, és még adózott is utána. Ráadásul minden haszon nélkül, csak a tesztanyag árát kérte el, a munkájáért semmit nem számított fel.

A modern gép eleve szülői adomány volt

A modern eljárást biztosító gépet eleve nem is az állami fenntartó finanszírozta, szülői adományként kapta a praxisa. A gyorslabornak hála, a vérkép vizsgálattól kezdve különféle tesztekig addig nem kellett a beteg gyerekeket az ügyeletes kórházba továbbküldeni, mert ott helyben el tudták végezni. Ráadásul a kicsik számára nem jelentett tortúrát, egyetlen ujjbegy szúrással megvolt. „Pár perc alatt kiderül belőle például, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzésről van-e szó, ezzel lecsökken az antibiotikum-használat. Arról nem beszélve, mennyi fájdalomtól és stressztől kíméli meg a gyerekeket és rengeteg időt spórol meg a szülőknek” – sorolta kérdésünkre a gyermekorvos.

Másképp napokba telik a vérvizsgálat eredménye

A tiltás ellenére a vizsgálatokat a szükséges esetekben továbbra is elvégezte, így ennek költsége a gyermekorvosi praxisnak járó állami juttatásból jött le – vagyis gyakorlatilag ennyivel kevesebb lett havonta a fizetése. „Mi gyermekorvosok egy adott finanszírozási összegből kell, hogy gazdálkodjunk, ebből fedezünk mindent, az asszisztens bérköltségétől kezdve a járulékokon át a fogyó anyagokig, vagyis az utolsó gumikesztyűig. Mivel már nem kérhetem el a gyorslabor-vizsgálatoknál még a tesztanyag árát sem, ez is mínuszként jelenik meg” – magyarázta.

„De mit tegyek, ha mondjuk péntek délután behoznak egy lázas, 3 hónapos csecsemőt? Küldjem el a kórházba, ahol valószínűleg órákat kell várni, utána pedig 1-3 nap alatt lenne meg az eredmény?” – tette fel a kérdést. Mivel a szülők nagyon támogatók voltak, továbbra is felajánlották, hogy ezt kifizetik.

További részletek a cikkben.